Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.06.2016, 10:11

Олександр Литвиненко: Україна робить усе можливе і навіть більше для мирного вирішення конфлікту, але ми чітко виходимо з пріоритетів наших національних інтересів

Події, які розпочалися 2014 року і тривають до цього часу, не є спонтанним рішенням Росії, але є наслідком політики, основні засади якої були сформульовані ще на початку 90-х років. Про це заявив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час виступу на засіданні Міжпарламентської ради  Україна-НАТО.

За словами О.Литвиненка, засади цієї політики були оголошені у відповідних стратегічних документах Росії ще на початку 1990-х років. Зокрема, в Указі Президента РФ «Об утверждении Стратегического курса Российской Федерации с государствами - участниками Содружества Независимых Государств», підписаному у вересні 1995 року та у публічній доповіді Служби зовнішньої розвідки Росії було визначено завдання відновити політичну, економічну, культурну і військову єдність на території колишнього Радянського Союзу і було наголошено, що федералізація окремих держав СНД є провідним напрямом для цього.

«Державні органи Російської Федерації наполегливо працювали над примушенням до єдності держав, які постали на колишній території Радянського Союзу, і створили таку систему, яка включає дипломатичні, економічні, енергетичні, інформаційні та військові важелі», - сказав заступник Секретаря РНБО та додав, що те, що відбулось у 2014 році, - «це не щось нове, а лише ескалація тиску, продовження цієї самої політики, але вже новими методами».

О.Литвиненко також висловив переконання, що російська політика військової агресії включала у себе підготовку плацдармів на території інших держав, насамперед, в Україні. «Таким чином ми можемо говорити про пролонговану підготовку до анексії Криму і до агресії в Донецькій і Луганській областях», - сказав він.

Цілі Російської Федерації, на думку О.Литвиненка, визначені ще 15-20 років тому, полягають у встановленні повного контролю над політикою України, і такі цілі є незмінними. «Інструментарій достатньо постійний, але шляхи для досягнення цих цілей є змінні і гнучкі, що створює уявлення про відсутність російської стратегії. Насправді ця стратегія існує, але вона є достатньо специфічною і послідовною. Також вона повністю базована на російській стратегічній культурі», - підкреслив заступник Секретаря РНБО.

Під час виступу він додав, що військовий інструмент Росії, який застосовується з лютого 2014 року, не є основним в комплексі заходів, але він є достатньо потужним. «Основним змістом російських військових дій є, по-перше, війна на виснаження економічних і, насамперед, політичних ресурсів України, підтримання достатньо високого рівня напруженості в суспільстві та зниження рівня довіри до влади всередині країни», - зауважив він.

О.Литвиненко додав також, що сьогодні в Україні російські військові щоденно здійснюють 30-50 обстрілів на лінії розмежування, зокрема, сьогодні зафіксовано 58 обстрілів на Донбасі. «Причому, останніми місяцями відбувається суттєве удосконалення тактики російських військ, що дислокуються на Донбасі», - сказав він.

Заступник Секретаря РНБО уточнив, що йдеться не про сепаратистів, а про російські війська - перший і другий армійський корпус, які включені до системи південного військового округу ЗС РФ. Ці корпуси підпорядковуються центру територіальних військ, який розташований у Новочеркаську Ростовської області РФ.

«Хочу підкреслити, що провідні командні позиції в першому і другому армійських корпусах посідають російські кадрові офіцери. Ці корпуси організовані відповідно до статутів і бойових настанов російської армії, підкоряються російським наказам і діють у чіткій послідовності російській військовій стратегії. Тактика, застосована цими підрозділами, постійно удосконалюється, що призвело останнім часом до суттєвого зростання втрат серед українських військових», - заявив О.Литвиненко.

За його словами, водночас Україна робить усе можливе і навіть більше для мирного вирішення конфлікту. «Але ми чітко виходимо з пріоритетів наших національних інтересів, захисту державного суверенітету і територіальної цілісності нашої держави», - підсумував Олександр Литвиненко.

Фотогалерея