Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату12.06.2024, 17:06

Підсумки: Фінансування органів сектору безпеки і оборони України протягом січня-травня 2024 року

imag 1.jpgУ рамках контролю за виконанням рішення РНБО України від 9 жовтня 2023 року «Про пропозиції до проєкту Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України», уведеного в дію Указом Президента України від 9 жовтня 2023 року № 682, Апарат РНБО України разом з органами сектору безпеки і оборони проаналізував стан фінансового забезпечення виконання заходів у сфері національної безпеки і оборони протягом січня-травня 2024 року.

Загальний фінансовий ресурс на 2024 рік для потреб сектору безпеки і оборони передбачено в сумі 1 692, 6 млрд гривень, що становить 22,1% валового внутрішнього продукту.

З урахуванням додаткового фінансування нагальних потреб органів сектору безпеки і оборони протягом січня – травня поточного року загальний фінансовий ресурс збільшився до 1 726,0 млрд гривень.

Зокрема коштом загального фонду державного бюджету сектор безпеки і оборони профінансовано в сумі 809,9 млрд гривень, що становить 100% від плану. Отже, фінансування сектору безпеки і оборони за цим джерелом фінансування здійснювалося відповідно до помісячного розпису асигнувань у повному обсязі.

За даними органів сектору безпеки і оборони України видатки спеціального фонду державного бюджету за I квартал ц.р. становили 159,8 млрд гривень або 133,4% від річного плану. Дані про обсяги надходжень за цим джерелом фінансування будуть уточнені за результатами звітів військових частин за II квартал ц.р.

Слід зазначити, що у повному обсязі здійснено виплату грошового забезпечення, інших соціальних виплат особовому складу сил безпеки і оборони.

Водночас за даними органів сектору безпеки і оборони існує нагальність покриття дефіциту коштів до кінця 2024 року на деякі напрями.

Ураховуючи зазначене, Апарат Ради поінформував Кабінет Міністрів України про необхідність опрацювання пропозицій щодо можливості внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» в частині збільшення видатків для органів сектору безпеки і оборони України.

За інформацією суб’єктів сектору безпеки і оборони України, рівень фінансування у січні-травні надав змогу забезпечити в умовах воєнного стану фінансування основних пріоритетних напрямів їх діяльності.