Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.03.2024, 15:09

Сергій Демедюк: Україна має стати регіональним лідером із кібербезпеки

conference Academy of SBU_0.jpegЗаступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк та керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук взяли участь у XV Всеукраїнській науково-практичній конференції Національної академії СБУ «Актуальні проблеми управління інформаційною безпекою держави».

conference Academy of SBU_1.jpegПід час заходу провідні експерти кіберспільноти з державного та приватного сектору наголосили на тому, що в Україні на законодавчому рівні необхідно закріпити поняття кібервійни, створити Кіберсили та посилити підготовку кіберфахівців.

До обговорення долучились представники Апарату РНБО України, Міністерства оборони України, Держспецзв'язку, Кібердепартаменту СБУ, Київської торгово-промислової палати, Національного агентства кваліфікацій та CRDF Global в Україні.

conference Academy of SBU_2.jpegЗ відеопривітанням до учасників конференції звернувся Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, у якому сказав, що за роки війни в нашій державі побудована унікальна національна система кібербезпеки: «Попри велику інтенсивність, масштаби і кількість ворожих атак, ворогу не вдалося вплинути на обороноздатність нашої держави. Такі результати вдалось досягнути завдяки ефективній взаємодії між фахівцями Держспецзв’язку, СБУ, РНБО України, Кіберполіції, ЗСУ та інших держорганів», – зазначив він.

«Україна не може чекати, доки міжнародна спільнота почне нормативно розділяти кіберагресію від кіберзлочинності, а повинна сама ініціювати це вже зараз, тому що Україна вже не є полігоном для відпрацювання кібератак росіянами, це вже фронт. І, зважаючи на наш досвід, маємо стати регіональним лідером із кібербезпеки» – наголосив заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

conference Academy of SBU_3.jpegКерівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук акцентувала на важливості визнання міжнародною спільнотою кібератак росії на Україну актом війни.

«Кібератаки рф вже спрямовані не лише на нас, але й на наших союзників. І визначення поняття кібервійни буде результативним, коли матиме міжнародно-правові наслідки» – сказала керівник служби.

conference Academy of SBU_4.jpegБільш детально про наймасштабніші кібератаки росіян на українські об’єкти розповів начальник Кібердепартаменту СБУ Ілля Вітюк. За його словами, фахівці СБУ за час повномасштабної війни нейтралізували майже 10 тисяч кібератак. «Сьогодні для нас важливо нарощувати як захисний, так і наступальний кіберпотенціал. Розробляти власне спеціалізоване програмне забезпечення, яке дозволятиме нам ефективніше проникати до систем ворога, а також вибудовувати концепцію кіберзахисту в цілому», – підкреслив Ілля Вітюк.

Учасники також обговорили систему підготовки кіберфахівців, розробку професійних стандартів та український ринок праці. Пропозиції від учасників конференції щодо дефініцій кібервійни та інших складових кібербезпеки будуть опрацьовані та враховані у науково-дослідній роботі Академії СБУ.