Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.12.2023, 10:44

На засіданні НКЦК ухвалили рішення про посилення захищеності системи електронних комунікацій України, її об’єктів та інфраструктури

22122023_4.jpeg21 грудня 2023 року відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України (НКЦК), який є ключовим органом координації та контролю у сфері кібербезпеки.

У засіданні взяли участь представники СБУ, Міноборони, ГШ ЗСУ, Мінцифри, Держспецзв’язку, Нацполу, МЗС, розвідувальних органів та Нацбанку, а також народні депутати України.

У ході засідання Голова Держспецзв’язку Юрій Мироненко представив звіт22122023_8.jpeg щодо проведення Огляду стану кіберзахисту критичної інформаційної інфраструктури, державних інформаційних ресурсів та інформації, вимога щодо захисту якої встановлена законом. Учасники обговорили важливі питання щодо створення системи оброблення великих даних за технологіями Big Data в інтересах безпеки і оборони держави, за результатами чого були надані відповідні доручення. Розглянули низку законодавчих ініціатив у сфері 22122023_2.jpegкібербезпеки, запропонованих СБ України, зокрема спрямованих на забезпечення ефективної протидії посяганням на основи національної безпеки України, що здійснюються з використанням кіберпростору.

Проаналізували проблемні питання стану кіберзахисту сфери електронних комунікацій України, що залишається першочерговою мішенню для підконтрольних рф хакерських угруповань.

Заслухали керівництво ПрАт «Київстар» щодо вжитих заходів із22122023_7.jpeg посилення кіберзахисту ПрАт, наслідків та результатів локалізації кібератаки, що відбулася 12 грудня. За словами фахівців, ця атака стала однією з наймасштабніших від початку агресії рф та продемонструвала важливу роль кібербезпеки у контексті національної безпеки, обороноздатності та функціонування держави, а також необхідність відповідальної позиції власників та операторів приватних інфраструктурних об’єктів щодо забезпечення належного кіберзахисту власних систем.

У закритому режимі було ухвалено низку рішень, спрямованих на невідкладне посилення захищеності системи електронних комунікацій України, її об’єктів та інфраструктури.

Також під час засідання учасники обговорили пріоритетні напрями реалізації Талліннського механізму та питання оптимізації міжнародної взаємодії у сфері кібербезпеки.

Для довідки: 20 грудня 2023 року міністерства закордонних справ України та ще десяти країн: Великої Британії, Данії, Естонії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, Франції та Швеції запустили Талліннський механізм, який допоможе зміцнити кіберзахист і цивільний кіберпотенціал України.

Фотогалерея