Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату13.12.2023, 15:34

«Національна кіберготовність – 2023»: НКЦК провів командно-штабні навчання стратегічного рівня

13122023_teaching4.JPGНаціональний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України втретє провів щорічні командно-штабні навчання (TTX) стратегічного рівня «Національна кіберготовність – 2023». Навчання спрямовані на зміцнення національної системи кібербезпеки. У них взяли участь представники всіх членів НКЦК та представники суб’єктів кібербезпеки України.

У ході навчань експерти відпрацювали механізми та навички ухвалення стратегічних рішень під час реагування на масштабні кібератаки та спеціальні інформаційні операції, що супроводжують подібні атаки. Імітаційні сценарії містили різноманітні загрози, що можуть стати викликом для національної кібербезпеки, включаючи атаки на ланцюги постачань, інфраструктуру державних реєстрів, сферу комунікацій, інформаційні системи приватного та державного сектору, витік конфіденційної інформації тощо. Вперше сценарій включав завдання щодо відпрацювання наступальних заходів активної кібероборони.13122023_teaching2.JPG

«Однією з цілей заходу було виявлення прогалин у процедурах спільного реагування, стратегічних комунікацій та координації дій під час кризових ситуацій у кіберпросторі та планування кібероперацій. За результатами ТТХ будуть ухвалені відповідні рішення НКЦК для посилення спроможностей національної системи кібербезпеки України», – сказав заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату 13122023_teaching3.JPGРНБО України – секретар НКЦК Наталія Ткачук зазначила, що командно-штабні навчання є одним із ключових елементів у розбудові стійкості системи кібербезпеки нашої держави.

 «Кілька років поспіль командно-штабні навчання показують свою ефективність. При підготовці сценарію враховуються актуальні загрози та виклики, щоби весь сектор безпеки і оборони був готовий злагоджено відреагувати у разі ескалації з боку країни-агресора», – підкреслила секретар НКЦК.

Проведення щорічних командно-штабних навчань стратегічного рівня передбачено Стратегією кібербезпеки України, затвердженого Указом Президента України від 26 серпня 2021 року № 447/2021. У ході навчань, з-поміж іншого, застосовувався Порядок взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки під час реагування на кіберінциденти/кібератаки, затверджений на засіданні НКЦК 22 вересня 2022 року.