Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату08.12.2023, 15:15

Олексій Данілов: Світ має припинити плутати нас із росіянами, ми – різні

08122023_forum.jpegУ пʼятницю, 8 грудня 2023 року,  у Львові стартував форум «Культурний фронт. Мистецтво перемоги», присвячений проблемі збереження історико-культурної спадщини України. До заходу приєднався онлайн Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. Він привітав учасників і наголосив на тому, що завдання українців полягає у тому, щоби світ врешті-решт припинив плутати нас із росіянами, оскільки ми – різні.

«На жаль, починаючи з 1991 року, ми сором’язливо ставилися до нашої культури. Чомусь хотіли бути у спільних процесах з нашим божевільним сусідом. І це є величезною помилкою. Треба було навпаки – йти культурним фронтом по всій території України, включаючи Крим, Донецьку й Луганську області», – сказав Олексій Данілов.

Секретар РНБО України зазначив, що російська федерація роками працювала над тим, аби приватизувати український культурний простір. Втім, сьогодні ми повертаємося до свого могутнього коріння.

«Зайвого нам не треба. Важливо повернути своє. Щоби світ знав нашу культуру, історію. І врешті-решт припинив плутати нас із росіянами і  робити з нас єдине культурне коло», – акцентував Олексій Данілов.

Він також запевнив, що «після кожної ночі завжди сходить сонце» і українці завдяки своїй єдності обов’язково здобудуть перемогу  над російською федерацією, «яка вміє лише руйнувати».

Зі свого боку, один з організаторів форуму Тарас Возняк, культуролог і політолог, гендиректор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького нагадав присутнім відомий вислів прем’єр-міністра Великої Британії Вінстона Черчилля, який під час Другої світової війни відмовився від пропозиції скоротити витрати на культуру заради оборони: «Якщо ми не воюємо за культуру, за що ми тоді воюємо?». «Саме тому, – каже Тарас Возняк, – ми мусимо навіть в умовах війни не забувати про свій культурний код».

«Як формується культурний код? Через виховання. Між українцями та росіянами є цивілізаційна прірва, яку можна побачити на прикладі двох культур. Ми, українці, знаємо і оберігаємо своє коріння — ідентичність, самобутність», – підкреслив він.

Довідково: Форум «Мистецтво перемоги» відбувається у межах проєкту «Культурний фронт», реалізованого Благодійним фондом «Підгорецький замок» за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. У заході беруть участь працівники музейних та архівних установ, дипломати, експерти, представники центральної та місцевої влади, бізнесу з України, Польщі, країн Балтії, Сполучених Штатів.

На сьогодні задокументовано 534 епізоди воєнних злочинів росії проти культурної спадщини України. Внаслідок обстрілів росіян в Україні знищено та пошкоджено близько 700 об’єктів культурної спадщини.