Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату22.11.2023, 17:39

Олексій Данілов: Проєкт Стратегії морської безпеки передбачає амбітну ціль – зробити Україну морською державою

06.jpegУхвалення Стратегії морської безпеки України є важливим кроком на шляху до забезпечення національної безпеки в українських морських просторах. Про це йшлося сьогодні, 22 листопада, під час засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки проєкту Стратегії морської безпеки України.

Відкриваючи засідання, Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов акцентував на тому, що проєкт Стратегії передбачає амбітну ціль – зробити Україну морською державою, адже це «питання нашого подальшого виживання і розвитку».

При цьому він нагадав, що проєкт документа було розглянуто та ухвалено на засіданні РНБО України у 2022 році, за два тижні до повномасштабного вторгнення російської федерації. Втім через суттєві зміни безпекової ситуації у Балто-Чорноморському регіоні проєкт відкликали на доопрацювання.

Олексій Данілов підкреслив, що проєкт Стратегії охоплює різні аспекти життя країни, включаючи економіку, безпеку, довкілля та міжнародні відносини.

07.jpegЗа словами секретаря міжвідомчої групи з підготовки проєкту Стратегії, керівника управління стратегічних розробок Сергія Кандаурова, у документі йдеться про нарощування спроможностей ЗСУ для стримування збройної агресії проти України з морських та річкових напрямків; будівництво збалансованих Військово-Морських Сил з усіма родами сил; нарощування спроможностей сил безпеки і сил оборони шляхом оснащення морськими безекіпажними апаратами тощо.

Крім того, у документі вперше поставлено кілька завдань. Серед них – створення умов для регулярної присутності сил НАТО в Азово-Чорноморському регіоні, використання всіх можливих міжнародно-правових механізмів задля введення та реалізації повної заборони рф мати військово-морські сили, військові кораблі в Азово-Чорноморському басейні.

Коментуючи проєкт Стратегії, командувач ВМС ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зазначив, що Збройні Сили України підтримують документ, оскільки він сприятиме захисту національних інтересів України на морі, а «без моря України не буде».

03.jpegАктивну участь у підготовці проєкту документа взяли й народні депутати України. Як повідомила народний депутат Юлія Клименко, у парламенті відбулися комітетські слухання щодо розвитку Азово-Чорноморського регіону. «Україна повинна стати не державою біля моря, а морською державою. МВС повинні підтримувати торговельний флот, а торговельний флот повинен фінансувати МВС. Це практика усіх цивілізованих країн», – зауважила вона.

Учасники засідання міжвідомчої робочої групи з підготовки проєкту Стратегії морської безпеки України узгодили напрацьований проєкт документа. Найближчим часом його планують передати Президентові України для винесення на розгляд Ради національної безпеки і оборони України.

 

Фотогалерея