Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату10.11.2023, 16:01

Наталія Ткачук: Створення дієвих кіберсил посилить здатність України протидіяти кіберагресії країни-терориста

10112023_Tkachuk.jpgКібервійська існують у понад 40 країнах світу, і це є частиною глобального тренду у зміцненні кібероборони. Про це заявила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар Національного координаційного центру кібербезпеки Наталія Ткачук під час IV науково-практичного вебінару «Забезпечення кібероборони держави».

Звертаючись до учасників заходу, Наталія Ткачук наголосила на нагальній потребі створення кібервійськ в Україні.

«Створення дієвих кіберсил значно б посилило нашу здатність протидіяти кіберагресії країни-терориста, а у стратегічній перспективі стало б базою для розвитку кіберспроможностей України. Нині на основі власного унікального досвіду та вивчення успішних міжнародних кейсів ми мусимо якнайшвидше створити дієві кіберсили й тим самим забезпечити внесок України у колективну систему кібербезпеки», – підкреслила керівник служби.

За її словами, це вимагає концептуального підходу, який треба закріпити в Концепції створення кіберсил України.10112023_Tkachuk.jpeg Плюс – важливо, аби все відповідало нормам міжнародного й національного права та демократичного цивільного контролю.

Разом із тим секретар НКЦК зазначила, що в ході роботи над створенням кібервійськ не варто калькувати досвід інших країн, оскільки українська національна система кібербезпеки має свої особливості.

«Завдяки власному унікальному досвіду, здобутому під час повномасштабного вторгнення російської федерації, та успішним кейсам інших країн ми маємо все необхідне для створення кіберсил в Україні вже найближчим часом», – підсумувала Наталія Ткачук.

Для довідки: У вебінарі «Забезпечення кібероборони держави», який був організований Національним університетом оборони України, взяли участь представники замовників на підготовку військових фахівців від структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України,  Міністерства оборони України, провідні фахівці з питань кібероборони наукових установ Збройних Сил України, закладів вищої освіти України, представники інших міністерств і відомств.

Мета заходу – визначити актуальні проблеми щодо забезпечення кібербезпеки держави при плануванні та організації кібероборони держави та шляхи їх вирішення.

Науково-практичний вебінар присвячений обговоренню:

За підсумками роботи вебінару буде виданий збірник тез доповідей.