Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату24.10.2023, 11:58

«Атлантична рада» презентувала «Меморандум президенту» США

01.jpegПредставники Вашингтонського аналітичного центру «Атлантична рада» презентували Секретареві Ради національної безпеки і оборони України Олексію Данілову «Меморандум президенту» США. Меморандум пропонує низку заходів, які НАТО, як вважають автори документу, може вжити, щоби допомогти Україні перемогти у війні проти російської агресії, а також для вступу України до НАТО.

За словами старшого директора Атлантичної Ради Євразійського Центру, експосла США в Україні Джона Гербста, «Меморандум президенту» містить три головні меседжі. Перший – заклик до більш рішучого виступу проти агресії росії. Другий меседж стосується сучасних видів озброєння, яких05.jpeg потребує Україна для перемоги. Третій – це, власне, допомога Україні вступити до Альянсу.

Презентуючи документ Джон Гербст підкреслив, що Президент США Джо Байден у своєму звернення до американського народу від 19 жовтня 2023 року вже частково підтвердив один із пунктів глобальної підтримки України. Зокрема він попросив Конгрес продовжувати надсилати Україні зброю, необхідну для безперервного захисту, щоби країна могла зупинити жорстокість російського вторгнення.

04.jpegПосол США при НАТО у 2013-2017 роках Дуглас Едвард Лют під час обговорення меморандуму більш детально зупинився на військовій допомозі Україні. Він акцентував увагу на двох ключових позиціях. Перша – аби Сполучені Штати та їхні союзники і партнери змінили підхід щодо надання Україні озброєння: потрібна більш досконала зброя та військова техніка у достатній кількості та вчасно. Саме це є умовою для перемоги над росіянами, а також для того, щоби не пропустити їх далі до Європи.

«Друга позиція – закликати Джо Байдена по підтримку для зняття обмежень Україні щодо використання зброї, наданої країнами НАТО», – пояснив Дуглас Лют.

Ексзаступник генерального секретаря НАТО Александр Рассел Вершбоу зазначив, що головною ідеєю меморандуму02.jpeg є безпека України.

«Україна не буде у безпеці, доки не приєднається до НАТО. Двосторонні гарантії, що були підписані у Вільнюсі, – це добре для перехідного періоду, але кінцевою метою має бути членство України в НАТО», – підкреслив він.

Вершбоу також додав, що до офіційного запрошення України до Альянсу на наступному саміті у Вашингтоні важливо отримати компромісне рішення від усіх країн-членів НАТО про допомогу країні, яка потрібна їй для якнайшвидшого вступу до Альянсу.

Зі свого боку Секретар РНБО України Олексій Данілов подякував представникам «Атлантичної ради» за підтримку України й зазначив, що Збройні сили України постійно доводять на полі бою свою високу боєздатність й ефективність.

«Ми довели, що російська федерація – не друга армія світу. І коли ми просимо про військову допомогу – це про життя наших дітей», – підсумував він.

Для довідки: «Меморандум президенту» підписали понад 40 провідних дипломатів і експертів світу з національної безпеки. Документ презентовано з огляду на підготовку союзників до наступного саміту НАТО, що відбудеться у 2024 році у Вашингтоні.