Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату08.09.2023, 10:52

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у серпні 2023 року

Збройні сили США продовжують політику перегляду своєї стратегії щодо цифрового простору та дій у кіберпросторі відповідно до уроків російсько-української війни. Ключовим тут є нарощування кадрового потенціалу всіх родів військ, зокрема, в частині проведення наступальних кібероперацій. Одночасно з цим тривають дискусії щодо готовності окремих командувань до діяльності в кібердомені.

Міжнародне співробітництво України розвивається на тлі російських атак, які постійно виявляють українські органи кібербезпеки. Під час засідання робочої групи НКЦК з питань співробітництва із CCDCOE українські фахівці узгодили Дорожню карту співпраці між Україною та Об’єднаним центром передових технологій з кібероборони НАТО. Україна продовжує вивчати та обговорювати міжнародний досвід і концептуальні засади створення кіберсил в Україні. Одночасно рф продовжує атакувати Україну в кіберпросторі. На початку місяця кіберфахівці СБУ заблокували спроби російської воєнної розвідки отримати доступ до бойової системи обміну даних ЗСУ, продовжуються фішингові атаки на державний сектор. Українські фахівці вивчають та описують активність угруповання Gamaredon під час українського контрнаступу.

NIST презентував другу версію одного з ключових стандартів у сфері кібербезпеки – NIST Cybersecurity Framework. Цей стандарт є базою для численних заходів з розбудови кібербезпеки організацій по всьому світу і друга версія має зробити його ще більш універсальним.

росія продовжує свою деструктивну кіберактивність проти України та її союзників. Фахівці з кібербезпеки виявили цілу низку активностей російських урядових хакерських груп, які можуть свідчити про їх залучення до активних заходів чи підготовку до них у кіберпросторі. Наприклад, BlueCharlie створює нову інфраструктуру атак, а Midnight Blizzard активно використовує Microsoft Teams для заходів соціальної інженерії. Також група NoName057 атакувала низку французьких та голландських державних сайтів, польські та чеські банки, вимагаючи припинити підтримувати Україну.

Українські кіберфахівці виявили небезпечну кібероперацію, яку росія планувала провести проти мобільних пристроїв, якими користуються українські військові. Звіт про цю операцію підготувало СБУ, а ці дані надалі в розширеному вигляді були підтверджені з боку кібербезпекових урядових структур альянсу Five Eyes.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України за посиланням.