Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату01.09.2023, 11:01

Олексій Данілов про роботу ВЛК: Увага і повага до захисників України повинні бути максимальними

Увага і повага до захисників України повинні бути максимальними. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у п’ятницю, 1 вересня 2023 року, в ефірі ТК ICTV.

Олексій Данілов повідомив, що у середу під час засідання РНБО України, на якому розглядалося питання про роботу ВЛК, заслухано доповіді представників МВС, СБУ, ДБР, військових, Генерального прокурора, військових медиків, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністра охорони здоров’я.

За його словами, триває перевірка офісом Обмудсмана роботи ВЛК, зокрема обґрунтованості їх рішень щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Секретар РНБО України зазначив, що, на жаль, випадки безпідставних рішень щодо непридатності до служби в армії непоодинокі.

«За два-три тижні матимемо результати перевірки», - сказав він, наголосивши, що винних у скоєнні злочинів буде притягнуто до відповідальності згідно із законодавством.

Олексій Данілов також зазначив, що необхідно виключити подвійне тлумачення термінів «придатний» та «умовно придатний» до військової служби, і тому РНБО України доручила, з-поміж іншого, переглянути систему визначення придатності до військової служби, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

Секретар РНБО України також повідомив, що ряд областей вже забезпечили стовідсотковий результат розширення системи ВЛК на цивільні медичні заклади, у деяких регіонах таке розширення гальмується.

«Думаю, після рішення Ради нацбезпеки і оборони активізувати розширення можливостей проходити ВЛК в системі цивільних медичних закладів вони зроблять те, що мали зробити набагато раніше», - додав він.

За словами Олексія Данілова, усі питання щодо роботи ВЛК, проходження медкомісій учасниками бойових дій перебувають на контролі у Президента України. «Увага і повага до захисників України повинні бути максимальними, - заявив він. – Це про справедливість, про ціну, яку вони платять своїм життям і здоров’ям, щоб жила наша нація».