Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.08.2023, 12:32

НКЦК провів засідання круглого столу, під час якого обговорено міжнародний досвід та концептуальні засади створення кіберсил в Україні

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України за підтримки CRDF Global в Україні та Інституту дослідження кібервійни провели засідання круглого столу на тему: «Створення кіберсил: аналіз міжнародного досвіду та перспективи для України»з метою обговорення перспективних шляхів розвитку кіберсил в Україні, ознайомлення з найновішими досягненнями та провідним міжнародним досвідом у сфері кібероборони.

28_08_2023_2.jpg«Створення кіберсил – це стратегічно важлива задача для нашої держави, яка вимагає об'єднання зусиль оборонного сектору, політиків та науковців. Цей круглий стіл – можливість не лише ознайомитися з успішними міжнародними кейсами, але й обговорити та визначити концептуальні засади створення та шляхи подальшого розвитку кіберсил в Україні. У цьому контексті важливими є узгодженість позиції щодо основоположних підходів до кібероборони, а також ефективна взаємодія в ході реалізації практичних заходів», – сказав заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, відкриваючи захід.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук презентувала дослідження, у якому представила детальний огляд успішних практик створення кіберсил у різних країнах світу, а також основні етапи реалізації та виклики, які виникають у цьому процесі.

28_08_2023_1.jpg«Враховуючи, що кібердомен став повноцінним середовищем ведення бойових дій, а з розвитком штучного інтелекту питання кіберстримування відіграватиме значну роль у забезпеченні геополітичних інтересів країн, створення дієвих кіберсил могло б значно посилити нашу здатність протидіяти кіберагресії країни-терориста та закласти розвиток кіберспроможностей України на стратегічну перспективу. Зараз на основі власного унікального досвіду та вивчення успішних міжнародних кейсів ми повинні якнайшвидше досягти мети щодо створення дієвих кіберсил, також забезпечивши внесок України у колективну систему кібербезпеки», – зазначила Н. Ткачук.

Під час заходу також відбулись онлайн-включення представника Міністерства оборони Великої Британії та заступника командувача Кіберкомандування Сил оборони Естонії, які поділилися досвідом створення кіберсил та долучилися до дискусії.

Участь у круглому столі взяли представники Міністерства оборони України, Генштабу Збройних Сил України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, розвідувальних органів, Національної поліції України,  Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, експертного середовища. Обговорено досвід провідних країн світу зі створення кіберсил. У цьому контексті відбулася дискусія щодо підходів до формування дієвої кібероборони, створення кіберсил як нового роду сил Збройних Сил України, необхідності внесення відповідних змін до українського законодавства, розвитку організаційних структур та навчальної підготовки кадрів для кіберсил.