Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.07.2023, 16:04

Апарат РНБО України започаткував Національний кластер з інформаційної стійкості

З метою зміцнення стратегічних ресурсів державних органів у боротьбі з російською інформаційною агресією та протидії дезінформації Апарат Ради національної безпеки і оборони за підтримки Держдепартаменту США, Офісу зі спільного зменшення загрози, CRDF Global та за сприяння Міністерства закордонних справ України та Міністерства культури та інформаційної політики України 13 липня 2023 року провели перший Національний кластер з інформаційної стійкості.

Національний кластер з інформаційної стійкості – стратегічна координаційна платформа, покликана допомагати зацікавленим сторонам українського державного та приватного секторів визначати інструменти та методи, які росія використовує для поширення дезінформації, розробляти плани координації спільних дій, спрямованих на протидію шкідливим наративам, а також сприяти в організації тренінгів з інформаційної стійкості за підтримки міжнародних донорів та партнерів. 

44.jpgУрочисте відкриття заходу відбулось за участі заступника Секретаря РНБО України Сергія Демедюка, заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр, заступника Міністра культури та інформаційної політики України Тараса Шевченка та керівника з операційної діяльності CRDF Global в Україні Михайла Верича.

«Повномасштабна війна рф проти України супроводжується активними діями ворога в інформаційному просторі. Наслідки масованих інформаційних кампаній з поширення пропаганди і фейків відчуває не лише Україна, але й країни ЄС та світу. Тому цей захід є важливим як для України, так і для міжнародної спільноти – адже він покликаний посилювати подальше партнерство у сфері стратегічних комунікацій, синхронізації спільних з нашими міжнародними партнерами заходів реагування на інформаційні виклики та загрози, протидію дезінформації. Переконаний, що об’єднання наших зусиль стане запорукою ефективної протидії інформаційним загрозам як регіонального, так і глобального характеру, а також нашій спільній перемозі в інформаційній війні з агресором», –  зазначив Сергій Демедюк, відкриваючи захід.

22.jpgПерше засідання Національного кластеру з інформаційної стійкості складалося з трьох панельних дискусій:

– Роль інформаційної стійкості у забезпеченні національної безпеки та обороноздатності держави в умовах воєнного стану

– Захист національного інформаційного простору України: роль Міністерства культури та інформаційної політики та його ключових стейкхолдерів

– Битва наративів: протидія російській гібридній війні у глобальному інформаційному просторі.

«Ключовою складовою гібридної війни проти України стала інформаційна війна, яку рф активно проводить як на українській території, так і за її межами. Повномасштабне вторгнення росії у 2022 році стало випробуванням для українського суспільства та державних органів, зокрема у здатності протистояти агресії ворога в інформаційній сфері. Але зараз можна відверто констатувати, що в інформаційній війні Україна перемагає. І це стало можливо завдяки злагодженим діям вищого керівництва, державних органів, приватного медіа сектору, суспільства в цілому»,  – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Наталія Ткачук під час виступу на Кластері.

З-поміж спікерів заходу також були представники Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Міністерства культури та інформаційної політики України, Міністерства закордонних справ України, Центру протидії дезінформації, Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Спікери ознайомили учасників заходу з актуальними викликами і загрозами в інформаційній сфері та результатами щодо протидії ним.

Було обговорено ряд питань, які потребують детальнішої уваги та комунікації в їх втіленні. Зокрема розпочато публічну дискусію щодо методів протидії використання країною-агресором месенджера Telegram в інформаційній війні проти України. Адже сьогодні Telegram-канали стали одним з інструментів поширення російських фейків та дезінформації з-поміж українського населення.