Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату11.07.2023, 13:47

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у червні 2023 року

На початку червня в місті Таллінн відбувся ряд міжнародних заходів, пов’язаних з кібербезпекою, зокрема, конференція CyCon. Учасники зосередилися на обговоренні теорії та практик щодо кіберконфліктів передусім із врахуванням реалій кіберпротистояння у російсько-українській війні. Частиною цих заходів стали п’яті американо-українські двосторонні кіберконсультації, за результатами яких США планує надати Україні додаткові 37 мільйонів доларів кібербезпекової допомоги.

Тривають заходи ЄС, які обмежують вплив КНР на цифрову інфраструктуру ЄС, а також Євросоюз розвиває власні кіберспроможності. Європейські законодавці завершують роботу над законом про кіберстійкість, який має створити нові можливості для ЄС у частині поліпшення власної кібербезпеки. Також ЄС обговорює з партнерами (зокрема НАТО) можливі напрями співпраці у питанні розбудови стійкості ОКІ.

Ключовою подією червня стала кібератака російської зловмисної групи Cl0p із використанням вразливості в популярній програмі для обміну файлами MOVEit. Внаслідок кібератаки завдано збитків кільком американським федеральним установам (переважно енергетичного сектору) та велиимі промисловим компаніям. Нині кібербезпекові органи досліджують наслідки кібератаки і обсяги втрачених даних.

У центрі особливої уваги як національних урядів, так і міждержавних дискусій знаходиться штучний інтелект. ENISA провела чергові обговорення можливих загроз персональним даним, які може спричинити його безконтрольне використання, а ЄС готується до введення регулюючих норм щодо використання ШІ. США, своєю чергою, наголошують на загрозі протиправного використання ШІ з боку авторитарних країн, і звертають увагу на готовність таких країн, як КНР, вступити в нові перегони із Заходом у технологічному секторі із використанням методів не завжди чесної конкуренції.

Енергетичні компанії – одна з найбажаніших цілей для хакерських груп. Хоча віруси для впливу все ще не набули масштабного застосування, енергетичний сектор відчуває свою незахищеність у сучасному ландшафті кіберзагроз. Спостерігаючи за розгортанням кіберпротистояння на фоні російсько-української війни, європейські енергетичні компанії інвестують у власні кібербезпекові спроможності, однак відчувають брак безпеки для суб’єктів галузі, які займаються відновлювальними видами енергії.

У червні було оголошено про створення «ІТ-коаліції в рамках Рамштайну». Ця ініціатива сприятиме підвищенню спроможностей України, зокрема, у питаннях кіберзахисту, і є частиною ширших зусиль міжнародних партнерів з підтримки України. Необхідно відзначити й продовження підтримки з боку США у цифровій сфері. Між тим західні експерти обговорюють ефективність українських підходів до кіберзахисту в період війни, та з урахуванням цього досвіду опрацьовують можливі зміни у власних підходах до кібербезпеки.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України за посиланням.