Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату10.07.2023, 10:38

Поглиблюємо співпрацю з НАТО: українська делегація під головуванням секретаря НКЦК відвідала штаб-квартиру Альянсу

Делегація представників основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки України на чолі з секретарем Національного координаційного центру кібербезпеки, керівником служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Наталією Ткачук 6-7 липня 2023 року відвідала штаб-квартиру НАТО, Командування НАТО з операцій та Агенцію НАТО зі зв’язку та інформації у рамках проєкту з обміну знаннями С4 Трастового фонду Комплексного пакету допомоги НАТО – Україна.

2023-07-10.jpegУ заході взяли участь представники Національного координаційного центру кібербезпеки, Служби безпеки України, Міністерства оборони України, Збройних Сил України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Департаменту кіберполіції Національної поліції України та Офісу Генерального прокурора. За сприяння Управління нових викликів безпеці штаб-квартири НАТО та Місії України при НАТО учасники мали нагоду ознайомитися зі структурами НАТО, залученими до забезпечення кібербезпеки.

Українська делегація виступила з оглядовою презентацією про систему кібербезпеки України та уроки кібервійни, що триває, а також представила потреби та пропозиції щодо майбутньої співпраці з НАТО у сфері кібербезпеки.

Наталія Ткачук подякувала НАТО та країнам-членам за підтримку України у війні, яка також відбувається й у кіберпросторі, та наголосила, що Україна продемонструвала стійкість Національної системи кібербезпеки, високий рівень державно-приватного партнерства та ефективність координації.

«Усвідомлюємо, що наш набутий унікальний досвід протидії кіберагресії країни-терориста є важливим для посилення колективної кібербезпеки тож ми готові ним ділитися з нашими ключовими партнерами та союзниками. Адже лише у взаємодії ми зможемо подолати російську загрозу, – зазначила секретар НКЦК Наталія Ткачук. – Враховуючи, що кібердомен став повноцінним середовищем ведення бойових дій, проведення спільних оборонних кібероперацій могло б значно посилити здатність протидіяти спільним загрозам в інтересах колективної кібербезпеки НАТО, а також України».

Партнери відзначили злагоджену роботу усіх суб’єктів кібербезпеки України під час війни та наголосили на готовності розширювати підтримку та взаємодію з Україною у сфері кібербезпеки. 

У рамках програми візиту брифінги для учасників також провели Центр кібероперацій (CyOC) та Управління J6 Штабу Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі, Агенція НАТО зі зв’язку та інформації, а саме – Центр кібербезпеки НАТО (NCSC), Центр управління корпоративними сервісами (ESOC), структури штаб-квартири НАТО – Офіс головного інформаційного директора НАТО (OCIO), Управління нових викликів безпеці, Секретаріат С3, Управління об’єднаної розвідки та безпеки, зокрема Офіс безпеки НАТО, а також Управління операцій.

З боку НАТО у зустрічі взяли участь заступник помічника Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки та Заступник начальника штабу з питань кіберпростору Штабу Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі. Модерували обговорення Директор Центру кібероперацій НАТО та заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеки.