Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату01.07.2023, 10:28

Секретар РНБО України О. Данілов зустрівся з делегацією Комітету з питань національної оборони Парламенту Естонії

Estonian_30062023_1.jpgСекретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів зустріч із делегацією Комітету з питань національної оборони Парламенту Естонської Республіки на чолі з головою Комітету Грігоре-Калеу Стойческу. До складу делегації також увійшов Надзвичайний і Повноважний Посол Естонії в Україні Каімо Кууск.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо поточної безпекової ситуації у світі та регіоні, а також обговорили посилення двосторонньої співпраці та підтримки Естонією України на міжнародній арені, зокрема напередодні саміту НАТО у Вільнюсі в липні ц.р.

О. Данілов подякував естонській делегації за візит «у складні часи» та за усебічну допомогу, яку надає Естонія Україні на її шляху до перемоги над російським агресором. «Ваша країна у буквальному сенсі віддає останнє, ми за це дуже вдячні», - сказав він.

Торкаючись питання так званого «повстання пригожина», Секретар РНБО України зазначив, що ці події «показали, що імперії не існує», а «будь-яке угрупування злочинців може безперешкодно захоплювати міста». «Процес природної фрагментації рф запущено, і його неможливо зупинити», - додав він.

Estonian_30062023_3.jpgПри цьому, на його думку, у цивілізованого світу немає розуміння, що робити з росією. «Ще з березня минулого року ми пояснювали країнам Заходу, що росія розпадеться, оскільки це природний процес, але вони відмовлялися це прийняти», - зазначив О. Данілов, додавши, що питання громадянської війни в росії є питанням часу, і про це «треба публічно говорити».

Секретар РНБО України висловив переконання, що членство України в НАТО є «одним з найкращих варіантів протидії будь-яким майбутнім загрозам з боку рф», оскільки Альянс було створено для «захисту демократії та протидії тиранії». «На жаль, це розуміння приходить довго, поки ми сплачуємо за нашу свободу життями наших захисників та мирних мешканців», - додав він.

Своєю чергою пан Стойческу висловив переконання, що після цієї війни «буде нова архітектура європейської безпеки, де росія не матиме вето». За його словами, Естонія «повністю підтримує» членство України в НАТО, оскільки «ви на це заслуговуєте й Альянс буде неповним без вас». Зі свого боку, Естонія докладає усіх зусиль для «нарощування консенсусу в ЄС та НАТО» для підтримки України.

Також голова Комітету з питань національної оборони Парламенту Естонії запевнив у тому, що Естонія й надалі докладатиме зусиль для притягнення росії до відповідальності за воєнні злочини та відшкодування нею завданих Україні збитків. «росія не залишиться непокараною», - запевнив він.