Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату30.06.2023, 14:28

НКЦК провів перші командно-штабні навчання на регіональному рівні у Полтаві

У рамках посилення заходів щодо забезпечення кібербезпеки на регіональному рівні, НКЦК за підтримки CRDF Global в Україні, Держдепартаменту США та за сприяння Полтавської ОВА та ГО «Інститут Дослідження Кібервійни» 29 червня 2023 року успішно провів перші регіональні командно-штабні навчання (ТТХ). У заході взяли участь представники Полтавської ОВА, основних суб’єктів кібербезпеки України та об’єктів критичної інфраструктури Полтавської області.

Головна мета ТТХ – тестування чинних в державі систем реагування на кіберінциденти, а також можливості комунікування в умовах виникнення кризової ситуації. Вони дозволяють скоординувати дії всіх залучених суб’єктів забезпечення кібербезпеки і відпрацювати алгоритм взаємодії. Проведення таких навчань на постійній основі передбачено Планом реалізації Стратегії кібербезпеки України.

«Цього року НКЦК вперше запроваджує практику проведення регіональних командно-штабних навчань з питань кібербезпеки. Адже напередодні повномасштабного вторгнення рф до України завдяки проведенню ТТХ на стратегічному рівні було відпрацьовано механізм взаємодії під час реагування на кібератаки та ухвалені необхідні рішення НКЦК. Усі суб’єкти кібербезпеки були підготовлені – Україна злагоджено відреагувала на масштабні кібератаки рф, що дозволило мінімізувати їхні наслідки. Тож тепер цей успішний досвід ми будемо масштабувати по всій країні», – зазначила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук під час пресконференції, присвяченій заходу.

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін зазначив, що інформаційні технології в Україні розвиваються активно та ефективно інтегруються в усі сфери життя. «Особливо гостро це питання постає під час війни, оскільки загроза кібератак зростає. Ми розуміємо важливість захисту в кіберпросторі, тому працюємо над зміцненням безпеки в області», – додав Д. Лунін.

У рамках командно-штабних навчань було відпрацьовано механізм взаємодії під час реагування на кібератаки та комунікування кіберінцидентів. За результатами ТТХ будуть ухвалені відповідні рішення для вдосконалення координації та співпраці між відповідальними органами регіону та посилення спроможностей розбудови Національної системи кібербезпеки України в цілому.

«Кожна область України є важливою частиною національної системи кібербезпеки. Тому CRDF Global разом з партнерами й надалі реалізовуватиме проєкти, спрямовані на посилення кіберспроможностей регіонів та підвищення рівня кваліфікації фахівців державних органів», – підсумував операційний директор  CRDF Global в Україні Михайло Верич.