Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату03.04.2023, 17:47

На засіданні Національного кластера кібербезпеки у Варшаві обговорили питання гармонізації систем кібербезпеки критичної інфраструктури із стандартами ЄС

31 березня 2023 року у місті Варшава (Польща) відбулося ХVІІI засідання Національного кластера кібербезпеки на тему: «Гармонізація систем кібербезпеки критичної інфраструктури із стандартами ЄС». Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.
 
«Це перший Кластер за межами України. На ньому розглядається надзвичайно актуальне питання – гармонізація української системи кібербезпеки зі стандартами ЄС. Але варто зазначити, що в цьому процесі маємо враховувати досвід нашої держави у війні з рф. Тож наше засідання не тільки сприяє глибшому розумінню специфіки сфери кібербезпеки ЄС, а й дозволяє поділитись із нашими партнерами унікальним досвідом України у кібервійні», – сказав заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони Украни Сергій Демедюк, відкриваючи засідання Кластера.
«Національний кластер кібербезпеки створювався як майданчик для комунікації та координації українських основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки з нашими іноземними партнерами. Ми пройшли досить великий шлях, розглядаючи актуальні питання від кіберзахисту та кібербезпеки до питань кібероборони, кібердипломатії та взаємодії з приватним сектором. І я радий, що сьогодні ми вже обговорюємо розбудову стійкості нашої держави у кіберпросторі», – сказав керівник управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко.
 
С. Прокопенко також подякував Польщі за те, що в ці складні часи країна залишається найближчим другом, союзником та партнером України, а також співорганізаторам - CRDF Global та Державному департаменту США за те, що вже майже три роки Кластер допомагає розбудовувати національну систему кібербезпеки та наближати нашу перемогу.
 
Керівник з операційної діяльності CRDF Global в Україні Михайло Верич зазначив, що діяльність Національного кластера кібербезпеки має головну мету – координації зусиль. «Мова тут не лише про злагоджену роботу усіх суб’єктів на національному рівні, яка передусім є передумовою стабільності системи кібербезпеки. Важливу роль у цьому процесі відіграють наші міжнародні союзники, донорська спільнота. Обмін кращими практиками, досвідом та можливостями є запорукою продовження інтеграції України в європейський кіберпростір», – додав М. Верич.
 
Учасники заходу обговорили питання щодо особливості законодавства у сфері кібербезпеки України та ЄС, практичні кроки для зближення, важливість державно-приватного партнерства в цьому процесі, а також розглянули найкращі практики та досвід Європейського Союзу.
 
У засіданні взяли участь у режимі онлайн та офлайн близько 300 представників державного сектору, міжнародної та донорської спільноти, посольств та приватних установ. З-поміж ключових спікерів заходу – Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Василь Зварич, Посол з кібернетичних і технічних питань Департаменту політики безпеки Міністерства закордонних справ Польщі Тадеуш Хоміцкі, заступник Голови Місії у Посольстві США в Україні Крістофер Сміт, а також представники Міністерства закордонних справ Польщі, ENISA, Центру кібербезпеки Університету науки і технологій AGH у Кракові, Апарату РНБО України, МЗС та Держспецзв’язку.