Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату04.04.2023, 11:47

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки за березень 2023 року

У березні опубліковано нову Національну стратегію кібербезпеки США. Документ визначає 5 основних (стратегічних) сфер інтересів США, з-поміж яких безпека критичної інфраструктури, боротьба з ransomware всіма можливими засобами, більше уваги до освіти кіберфахівців.

Триває модифікація власного законодавства ЄС у сфері кібербезпеки, аби створити безпечніший європейський кіберпростір. Основна дискусія точиться навколо норм майбутнього закону про кіберстійкість.

Україна розвиває міжнародну співпрацю для спільної протидії кіберзагрозам. У березні налагоджено співпрацю між українськими державними органами та міжнародними компаніями. Наприклад, залучено до співпраці австралійську організацію «Інтернет 2.0», відбувається діалог з європейськими аналітичними центрами (Лісабонська рада). Крім того, у співпраці з правоохоронцями Німеччини, Нідерландів, Федерального бюро розслідувань та за підтримки Європолу викрито учасника хакерської групи, що причетна до функціонування ransomware DoppelPaymer.

Українські фахівці з Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації продовжують відстежувати тенденції російських кіберзагроз. Оприлюднено звіт russia’s Cyber Tactics: Lessons Learned 2022, який містить узагальнення досвіду України у протистоянні російській агресії у кіберпросторі протягом 2022 року. Автори звіту дослідили основні угруповання, їхню мотивацію, методи та інструменти атак.

Збройні Сили США нарощують кіберпотенціал та можливості: запускають програми навчання власних програмістів, створюють посібники із впровадження окремих політик zero trust, розгортають команди реагування по всьому світу.

Україна також посилює власну нинішню та майбутню стійкість до кіберзагроз. Українські фахівці здобули призові місця у міжнародних змаганнях (NATO TIDE Hackathon 2023). Постійне підвищують кваліфікацію кіберполіцейські та інші кіберфахівці, поглиблюється співпраця з вищими навчальними закладами України.

російські хакери провадять кампанію проти союзників України в межах світової кібервійни. CISA попередило про загрозу застосування ransomware Royal проти ОКІ в США, російські хакерські групи випробовують нові техніки атак, посилюють кібератаки проти лікарень, атакують європейські структури та акаунти в соцмережах представників влади.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські події у сфері кібербезпеки України за посиланням.