Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату24.02.2023, 15:09

О. Данілов: 24 лютого – річниця Великого спротиву, Великих громадян, Великої країни

24 лютого – річниця Великого спротиву, Великих громадян, Великої країни. Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов у четвер, 23 лютого 2023 року, в ефірі загальнонаціонального телемарафону (телеканал «1+1»).

«Саме так треба трактувати цю дату, - зазначив він. – Ми довели світові, що здатні чинити опір, більше того, у разі необхідності зробимо це ще раз».

О. Данілов зазначив, що зараз немає ознак того, що найближчим часом рф зможе повторити варіант вторгнення, як торік.

Секретар РНБО України повідомив, що у четвер, 23 лютого, відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача у розширеному форматі, на якому, зокрема, були розглянуті питання про ситуацію на кордонах України та навколо Молдови.

О. Данілов нагадав, що українська розвідка заздалегідь повідомила про спробу рф здійснити переворот в Молдові. Президент України, сказав він, поінформував про ці наміри Президента Молдови, і у цій країні були прийняті відповідні рішення.

За словами Секретаря РНБО, росіяни не змогли скористатися моментом, але вони можуть повторно спробувати дестабілізувати ситуацію у Молдові. «Їм дуже важливо, щоб частину військ ми відволікали на той напрямок, тому що якщо там з’явиться точка нестабільності, ми, звісно, маємо на це реагувати», - сказав він, додавши, що Україна спостерігатиме за розвитком подій і обов’язково буде допомагати сусіднім дружнім країнам.

Відповідаючи на запитання, О. Данілов назвав складною ситуацію на східному фронті, проте зазначив, що ситуація контрольована, українські військові дають гідну відсіч агресорові, який зазнає величезних втрат.

Секретар РНБО назвав шантажем останні заяви російського керманича, зокрема, щодо виходу з Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь, зазначивши, що російський режим перебуває в агонії.

Відповідаючи на запитання щодо «мирного плану», який запропонував Китай, Секретар РНБО нагадав, що Президент України «чітко визначив чотири ключових позиції, на яких ми будемо стояти»: повернення всіх тимчасово окупованих територій, компенсація всіх завданих Україні країною-терористом збитків, відповідальність керівництва рф і всіх причетних за злочини проти людяності, потужні гарантії безпеки для України.

Якщо такі пропозиції, сказав він, містяться і у «мирному плані» китайської сторони, ми можемо це питання розглядати. Проте якщо буде запропонований компроміси за рахунок втрати Україною території, це неприйнятно, зауважив він. «Ми не маємо права заради майбутніх поколінь йти на поступки, на які дехто може просити нас піти. Суспільство нікому не дасть приймати рішення, які не будуть відповідати його бажанням. Жодних перемовин з рф ми вести не будемо», - заявив Секретар РНБО.