Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату10.02.2023, 11:25

Секретар РНБО України провів засідання НКЦК

Під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова відбулося засідання Національного координаційного центру кібербезпеки.

Участь у засіданні НКЦК взяли представники керівного складу Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Міністерства оборони України, Національної поліції України, Національного банку України, представники уряду, керівного складу розвідувальних органів держави, народні депутати України.

Учасники заходу, який відбувся у Головному ситуаційному центрі при РНБО України, розглянули, зокрема, питання щодо можливої ескалації кіберагресії рф та першочергових заходів протидії в умовах воєнного стану; результатів проведення командно-штабних навчань «Національна кіберготовність - 2022»; про внесення змін до Загальних правил обміну інформацією про кіберінциденти (Протоколу TLP) тощо.

За словами Секретаря РНБО, предтечею і складовою нової хвилі масштабної агресії рашистів, як і рік тому, може стати наступ у кіберпросторі, і ми маємо бути готові до відсічі.

Україна, сказав О. Данілов, зміцнила та розвинула національну систему кібербезпеки, значно підвищила рівень технічного оснащення українського війська і кібервоїнів. У цьому контексті він висловив вдячність усім суб’єктам забезпечення кібербезпеки, зокрема НКЦК, за злагоджену роботу із захисту кіберпростору, попередження кіберінцидентів і мінімізації їх наслідків.

Україна, також наголосив О. Данілов, посилила свої позиції як повноправний партнер міжнародної взаємодії у сфері кібербезпеки. У цьому контексті Секретар РНБО згадав про підписання Угоди між Україною та Об’єднаним центром передових технологій з кібербезпеки НАТО. Присутність України в цьому Центрі, сказав він, посилить обмін кібердосвідом між Україною та країнами-членами NATO CCDCOE. Крім того, це важливий крок на шляху вступу України до НАТО, додав О. Данілов.

«Ми - сторона світової кібервійни, яку веде проти нас, країн Європи, інших країн світу рф, - сказав О. Данілов. - Маємо мобілізувати ресурси, сили і засоби для відсічі ворогу, ухвалити необхідні рішення».

Секретар РНБО також звернув увагу на важливість підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

Заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк підбив підсумки командно-штабних навчань з питань кібербезпеки стратегічного рівня «Національна кіберготовність 2022» (грудень 2022 року) за участю представників усіх державних органів, керівники яких є членами НКЦК, а також інших державних органів та об’єктів критичної інфраструктури. Проведення таких навчань на постійній основі передбачено Планом реалізації Стратегії кібербезпеки України.

Він повідомив, що було відпрацьовано алгоритм застосування Порядку взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки під час реагування на кіберінциденти/кібератаки, затвердженого на засіданні НКЦК 22 вересня 2022 року, зокрема щодо реагування на загрози червоного та чорного рівнів небезпеки.

«Командно-штабні навчання дозволили скоординувати дії всіх залучених суб’єктів забезпечення кібербезпеки і відпрацювати алгоритм взаємодії на достатньому рівні, - зазначив С. Демедюк. – Водночас потрібно ухвалити невідкладні рішення щодо вдосконалення заходів з організації та проведення командно-штабних навчань стратегічного рівня, а також стосовно запровадження практики проведення галузевих командно-штабних навчань з питань кібербезпеки».

Під час засідання наголошувалося, що кількість кібератак рф на логістику, військові об’єкти, бази даних органів влади та інформресурси нашої держави у порівнянні з 2021 роком збільшилася майже втричі, нині рф здійснює також системні кібератаки на енергетичну інфраструктуру України. Фіксуються численні спроби ворожих кібератак щодо наших громадян, зокрема спам-розсилання, спроби зібрати інформацію про персональні дані.

Йшлося також про важливість удосконалення нормативно-правової бази задля посилення спроможностей національної системи кібербезпеки для протидії кіберзагрозам.

Учасники засідання затвердили нову редакцію Загальних правил обміну інформацією про кіберінциденти (Протоколу TLP).

Крім того, за результатами обговорення питань порядку денного визначено завдання Службі безпеки України, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національній поліції України та НКЦК щодо посилення взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки та приватного сектору під час виконання завдань із забезпечення кібербезпеки держави.

Також НКЦК має протягом поточного року забезпечити проведення щорічних командно-штабних навчань стратегічного рівня з питань кібербезпеки та з питань стратегічних комунікацій і щонайменше двох галузевих командно-штабних навчань з питань кібербезпеки.