Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату06.02.2023, 09:57

Основні міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки у січні 2023 року

Державні установи залишаються привабливими цілями для зловмисників. В останній половині 2022 року кількість кібератак на уряди зросла на 95%. Атаки проти Королівської пошти Великобританії, Міністерства громадських робіт і транспорту Коста-Рики, державні установи Молдови, кампанія проти військових та державних структур в азійському регіоні – все це вказує на зростання загроз для організацій державного сектору та необхідність вдаватися до належних заходів кібербезпеки.

російські хакери продовжують атакувати партнерів України. Під особливим прицілом –

Польща, Німеччина, Великобританія, балтійські країни та США. Експерти зазначають, що ці тенденції триватимуть й у 2023 році, що вимагатиме від країн Заходу підвищеної готовності.

Дискусія щодо глобальних правил поведінки в кіберпросторі для всіх країн знову на порядку денному. Експерти зауважують, що масштаби поширення кіберзлочинності набувають форми кіберпандемії, й країни не мають розв’язання цієї проблеми. Тоді як дослідники пропонують найбільшим державам (зокрема США) взяти на себе підвищені односторонні зобов’язання щодо просування норм кібербезпеки на глобальному рівні, інші країни (зокрема Україна) ініціюють створення спільного простору, де держави можуть безпечно обмінюватися інформацією, підтримувати один одного і взаємодіяти.

Усе більше занепокоєння у провідних держав світу (США, Великобританії, Франції, Австралії) викликають атаки вірусів-вимагачів на медичні установи. У США законом про асигнування на 2023 рік було запроваджено вимоги щодо кібербезпеки медичних приладів. І хоча експерти вітають таку ініціативу, наголошують на недостатності таких заходів.

Більше про законодавчі зміни, ініціативи національних суб’єктів, тенденції, прогнози та аналітичні оцінки, міжнародні та українські новини у сфері кібербезпеки України за посиланням