Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату19.01.2023, 11:31

Україна підписала угоду про приєднання до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов у четвер, 19 січня ц.р., підписав Технічну угоду про приєднання України до Об’єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE) (далі – Центр).

Заявку Національного координаційного центру кібербезпеки при РНБО України щодо членства України в Центрі було одностайно підтримано рішенням Керівного комітету Центру 4 березня 2022 року.

До Центру, який було створено у 2008 році у відповідь на російську агресію у кіберпросторі щодо країн-членів Альянсу і який є однією із ключових структур НАТО у сфері кібероборони, що опікується питаннями кібербезпеки як на стратегічному, так і на практичному рівнях, входять 25 країн-членів НАТО та 4 країни-партнери.

Делегація НКЦК виступила з офіційним запитом на приєднання до Центру у серпні 2021 року під час робочого візиту до м. Таллінн (Естонська Республіка), де він розташований.

Після підписання угоди Секретарем РНБО (керівник НКЦК) її буде передано на підпис всім країнам-членам Центру.

О. Данілов зазначив, що Україна, яка вже понад вісім років бореться з країною-терористом на усіх фронтах, показала високий рівень стійкості й у кіберпросторі. «Ми не просто вистояли, а й стали прикладом для всього світу. Це підтверджують і наші партнери з НАТО», - наголосив він.

Секретар РНБО назвав російських хакерів загрозою для всього світу, нагадавши, що протягом минулого року вони неодноразово атакували наших партнерів – держави, які надають всебічну підтримку Україні для перемоги у цій війні.

За словами О. Данілова, йдеться «про першу світову кібервійну, і для протидії цій війні ми формуємо дієву міжнародну кіберкоаліцію, маємо об’єднатися для протистояння спільному ворогу».

Досвід України, заявив він, є унікальним, і ми готові ним ділитися із союзниками – починаючи від державно-приватного партнерства та ефективного залучення кіберволонтерів, які здійснюють заходи активної кібероборони, до безпосередньо методики виявлення та нейтралізації кіберінцидентів/кібератак з боку російської федерації.

Присутність України в Центрі, наголосив Секретар РНБО, посилить обмін кібердосвідом між Україною та країнами-членами CCDCOE. Крім того, це важливий крок на шляху вступу України до НАТО, додав О.Данілов.

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України, секретар НКЦК Наталія Ткачук наголосила, що приєднання України до CCDCOE сприятиме посиленню міжнародної взаємодії у сфері кібербезпеки та кібероборони та спільної протидії кіберагресії рф.