Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату19.01.2023, 09:33

Наталія Ткачук: Проєкт «Кіберджура» готує майбутніх фахівців інформаційної безпеки нашої держави

Фахівці Апарату Ради національної безпеки і оборони України взяли участь в онлайн-нараді на тему: «Кіберджура: підходи до допризовної підготовки молоді в умовах сучасної війни».

Захід став продовженням дискусій від листопада 2021 року в НКЦК при РНБО та липня 2022 року в Апараті Ради.

Під час обговорення фахівці Апарату Ради, представники Міністерства освіти і науки України, Генерального штабу Збройних Сил України, Міністерства оборони України, представники обласних військових адміністрацій та органів управління освітою органів місцевого самоврядування, керівники регіональних організацій і установ, які займаються національно-патріотичним вихованням, краєзнавством і туризмом учнівської молоді, наголосили на важливості впровадження нової моделі національно-патріотичного виховання молоді через профорієнтацію у галузі сучасних інформаційно-комунікативних технологій. 

 Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук підкреслила, що проєкт «Кіберджура» сприяє формуванню не лише патріотичних якостей, а й готує майбутніх фахівців кіберсфери та інформаційної безпеки.

«Для нас важливо вибудувати ефективну систему інформаційної безпеки та національну систему кібербезпеки. Як секретар НКЦК зазначаю, що це є ключовим завданням як для нашого центру, так і для всіх суб’єктів сектору безпеки і оборони, державних органів, відповідальних за кібербезпеку та інформаційну безпеку. І головне у цій системі – це кадровий потенціал. Які б не були технічні спроможності, донорська допомога, нормативно-правові акти та відпрацьовані процедури кіберзахисту, якщо немає професіоналів та патріотів, то ця система не вартує нічого. А підготовка кадрів повинна починатися ще з підліткового віку. Саме тому завдяки проєкту «Кіберджура» ми можемо готувати кадровий потенціал не лише для сектору безпеки і оборони, а й для країни в цілому», - підкреслила Н.Ткачук.

Водночас віцепрезидент Міжнародної академії геоінформатики Іван Галенко наголосив, що проєкт «Кіберджура» сприяє розвитку творчих здібностей молоді. «У допризовній підготовці молоді важливо спонукати дітей за певними алгоритмами формувати власну картину шляхом творчості, створення проєктів для того, щоб дитина не споживала невідомо ким генерований продукт, а критично підходила до інформації», - зауважив він.

Учасники наради підтримали пропозицію Міжнародної академії геоінформатики щодо проведення наприкінці січня цього року конференції «Кіберджура-Крути» за участі представників військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою, а також військових вищих навчальних закладів.