Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату16.12.2022, 11:14

НКЦК працює над удосконаленням процедури взаємодії та забезпечення своєчасного інформування про кіберінциденти на законодавчому рівні

Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури» 15 грудня 2022 року провів засідання круглого столу на тему: «Національний план реагування на надзвичайні ситуації в кіберпросторі: законодавчі аспекти взаємодії, забезпечення надійного та своєчасного інформування про кіберінциденти».

15_12.jpgМета заходу – формування спільного бачення критичної важливості своєчасного і вичерпного інформування про виявлені кібератаки як складової забезпечення стійкості та готовності до кіберінцидентів.

Важливим аспектом обговорення також стало реагування на надзвичайні ситуації в кіберпросторі, зокрема на національному рівні, та розробка пропозицій для внесення змін до українського законодавства щодо забезпечення стійкості і готовності до кіберінцидентів, зокрема про інформування.

«Ми продовжуємо працювати над розробкою Національного плану реагування на надзвичайні ситуації у кіберпросторі. Це вже друга наша спільна зустріч, але цього разу залучено більше представників приватного сектору, оскільки деякі аспекти Національного плану реагування стосуються не тільки державних органів, а й об’єктів критичної інфраструктури та приватного сектору. Тому важливо разом обговорити питання ефективної взаємодії під час кіберкриз та комунікації з громадськістю щодо кіберінцидентів», – сказав керівник управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко.

15_12_1.jpgС. Прокопенко також нагадав, що членами НКЦК розроблено та схвалено Порядок взаємодії суб’єктів забезпечення кібербезпеки під час реагування на кіберінциденти/кібератаки, у якому визначені рівні небезпек та зони відповідальності під час реагування на кібератаки. «Але оскільки кібератаки спрямовані не тільки на основних суб’єктів, потрібно визначити, як залучати ресурси та можливості інших учасників, як взаємодіяти при реагуванні на масштабні кіберкризи», - сказав він.

У заході взяли участь представники Апарату РНБО України, Верховної Ради України, об’єктів критичної інфраструктури, Кіберполіції, державного сектору, приватних компаній, експерти у сфері кібербезпеки. За результатами обговорення внесено пропозиції щодо наповнення та реалізації Плану з урахуванням досвіду реагування на кібератаки під час війни.