Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату04.10.2022, 23:24

Українська армія здійснює на півдні нашої країни швидкий і потужний рух – звернення Президента Володимира Зеленського

Бажаю здоровʼя, шановні українці!

Сьогодні в нас є хороші новини і з передової, і з дипломатичного фронту.

Перше: українська армія здійснює на півдні нашої країни доволі швидкий і потужний рух у межах поточної оборонної операції. Від російського псевдореферендуму звільнено вже десятки населених пунктів лише за цей тиждень. Це на Херсонщині, Харківщині, Луганщині й Донеччині разом.

Зокрема з військових зведень з Херсонщини: звільнені від окупанта та стабілізовані населені пункти Любимівка, Хрещенівка, Золота Балка, Біляївка, Українка, Велика й Мала Олександрівки та Давидів Брід. І це ще далеко не повний перелік...

Наші воїни не зупиняються. І це лише питання часу, коли виженемо окупанта з усієї нашої землі.

Провів сьогодні серію важливих переговорів.

Спочатку вдень говорив з Премʼєр-міністром Індії. Поінформував пана Моді про ситуацію на передовій, про успіхи наших військових. Детально представив наш погляд на нещодавні ескалаційні кроки Росії. Саме Кремль робить абсолютно все, щоб ця війна могла завершитися тільки на полі бою, а не за столом переговорів.

На різні українські пропозиції зупинити агресію та звільнити нашу територію Росія відповідає терором, злочинною мобілізацією та політичним фарсом. І це загроза для будь-якої держави в будь-якій частині світу. Бо якщо хтось один намагається вкрасти територію сусіднього народу, то і в деяких інших може з’явитися аналогічне бажання.

І тому ми закликаємо всіх субʼєктів міжнародних відносин, які поважають міжнародне право, стати на захист базових його принципів і підтвердити свою повагу, зокрема до принципу непорушності кордонів і територіальної цілісності держав.

Вважаю, що для Індії це такий же фундаментальний принцип, як і для України.

Також сьогодні вдень говорив з Джорджею Мелоні, лідеркою політичної сили «Брати Італії», яка здобула впевнену перемогу на нещодавніх виборах. Це була дуже предметна розмова про те, як іще збільшити нашу міждержавну співпрацю та як посилити наші можливості – і України, і Італії.

Від імені всіх українців подякував Італії за потужні пакети оборонної підтримки. Чекаємо пані Мелоні в Києві з офіційним візитом.

І ввечері говорив з Президентом США Байденом. Передусім подякував йому за черговий пакет оборонної підтримки для нашої держави, зокрема за нові «Хаймарси». А загалом я відзначив, що успіхи наших військових – усі успіхи в поверненні свободи нашим людям – це наші спільні успіхи, це наші спільні перемоги.

Завдяки єдності України, Сполучених Штатів Америки і всіх наших партнерів у вільному світі свобода сьогодні має найвищу силу за десятки років і демонструє конкретні перемоги в протистоянні з тиранією.

Звичайно, обговорили з Президентом Байденом і ключові аспекти нашої взаємодії поза оборонною сферою, зокрема фінансову підтримку – зокрема пакет підтримки обсягом понад 12 мільярдів доларів, обговорили політичні кроки, співпрацю в міжнародних організаціях.

А особливо приємно мені було почути слова Президента Байдена про те, що наші військові надихають увесь світ, наш народ надихає весь світ. І це справді так: наша перемога у цій війні покаже, як багато Україна може дати глобальній міцності свободи, глобальній міцності демократії.

Я дякую кожному й кожній, хто воює й працює заради нашої перемоги! Особливо сьогодні відзначу злагоджені та героїчні дії воїнів 35-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, 46-ї окремої десантно-штурмової бригади і 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка. Дякую вам, хлопці!

І незмінно дякую всім, хто допомагає нашим оборонцям захищати свободу!

І ще один важливий наголос.

Я підписав указ про визнання нікчемними всіх указів Президента Російської Федерації та всіх актів, ухвалених на виконання цих указів для спроб анексії нашої території від 2014 року й до сьогодні. Будь-які російські рішення, будь-які договори, якими пробують захопити нашу землю, – все це нікчемне.

Слава Україні!

https://www.president.gov.ua/news/ukrayinska-armiya-zdijsnyuye-na-pivdni-nashoyi-krayini-shvid-78281