Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату04.10.2022, 17:37

Кібербезпека та military-tech: запрошуємо до участі в Національному оборонному хакатоні 2022

20-21 жовтня у Києві відбудеться National Defensive Hackathon 2022 (Національний оборонний хакатон 2022), який об’єднає найкращих фахівців з кібербезпеки та протидії дезінформації, провідних експертів у сфері IT приватного та державних секторів. Українські фахівці разом із представниками країн-партнерів працюватимуть над інноваційними рішеннями, які допоможуть здобути ЗСУ технологічну перевагу над ворогом.

hakaton_2022.jpeg«У повномасштабній війні проти нашої країни російська федерація застосовує всі засоби воєнного, політичного, економічного та інформаційно-психологічного впливу. Фактично ми перша у світі країна, яка у XXI сторіччі вимушена давати відсіч ворогу відразу в чотирьох просторах: на суші, на воді, в повітрі, у кіберпросторі. Особливу роль у стратегії ворога відіграє саме активна агресія в інформаційному та кіберпросторі. Сьогодні як ніколи актуальна координація зусиль усієї кіберспільноти, ІТ-бізнесу та фахівців з протидії кіберзагрозам, ІПСО тощо для того, щоб кібероборона України та її інформаційний суверенітет були міцними, — зазначив Міністр оборони України Олексій Резніков. — Популяризація прогресивного military-style у вітчизняному хайтек-ком’юніті та розвиток сфери military-tech — створення ІТ-стартапів в інтересах військової сфери, їхня інтеграція з бізнесом та потребами громадян — є одними з наших пріоритетів та сприятимуть побудові власного цифрового суверенітету з точкою опори на оборону та безпеку».

National Defensive Hackathon 2022 організовано Міністерством оборони України разом із Генеральним штабом ЗСУ, Національним координаційним центром кібербезпеки (НКЦК), Центром протидії дезінформації за підтримки Фонду Цивільних Досліджень та Розвитку США в Україні, Державного департаменту США та НАТО. На хакатон запрошені провідні кіберексперти НАТО, а також фахівці з дружніх країн: Польщі, Великої Британії, США, Литви, Латвії, Естонії та інших країн ЄС.

«Кіберскладова цієї війни є не менш важливою, ніж військова, це фундаментально важливий фронт. Тому пріоритет сьогодні — об’єднати зусилля держави, бізнесу, кіберволонтерів та міжнародної спільноти, щоб ефективно відбити російську агресію і на полі бою, і у кіберпросторі. Нам потрібні інноваційні рішення, які будуть релевантними для військових зараз, та піднімуть на найвищий рівень кібероборону держави в майбутньому. У наступні п'ять-десять років кіберзброя стане номером один у світі. І ми маємо не просто бути до цього готові, а стати одним зі світових лідерів стійкості у кіберпросторі», — наголосив Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов.

Упродовж двох днів учасники хакатону працюватимуть над трьома типами завдань: технологічними, організаційно-правовими та з протидії інформаційно-психологічним операціям (PSYOPS). Зокрема вони розроблятимуть рішення для розвитку military-tech індустрії, які підсилять кібероборону держави та допоможуть ЗСУ в боротьбі з росією.

«За масштабами і характером воєнних дій, їх інтенсивністю ця війна порівнювана з Першою та Другою світовими. Але вона більш складна, тому що відбувається в епоху високих технологій. Протистояння у кіберпросторі, використання супутникового зв’язку та космічної розвідки, інформаційний супровід в режимі онлайн, безпілотні літальні апарати – все це реалії і виклики нашого часу. Україна має значний інтелектуальний потенціал. І я сподіваюся, що такі заходи, як Національний оборонний хакатон, допоможуть максимального використати його для досягнення нашої Перемоги», — вважає Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний. 

Керівник з операційної діяльності Фонду Цивільних Досліджень та Розвитку США в Україні Михайло Верич сказав, що координація спільних зусиль залишається пріоритетом та є важливою передумовою успішної протидії кіберзагрозам: «Зараз Україну підтримує весь демократичний світ. І цю підтримку слід розглядати скоріше як можливість подальшого розвитку сфери кібербезпеки в країні, аніж як просто руку допомоги. Проведення Національного оборонного хакатону насамперед дозволить віднайти інноваційні рішення, які зараз необхідні нашим захисникам, та сприятиме поглибленню співпраці з міжнародними партнерами». 

Під час хакатону також відбудеться презентація українських інноваційних проєктів у сфері кібербезпеки та оборони. Взяти участь у хакатоні можна як член команди або як ментор чи суддя: https://hackathon.mil.gov.ua/. Дедлайн подачі заявок: 15 жовтня 2022 року.