Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.09.2022, 12:59

Національний план реагування на надзвичайні ситуації у кіберпросторі врахує актуальні загрози та досвід України у першій кібервійні

13 вересня 2022 року в рамках Програми «Діалог про кібербезпеку» обговорювалося питання про Національний план реагування на надзвичайні ситуації у кіберпросторі (далі – План реагування).

2022-09-14 (1)2.jpegЗахід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України та проєктом USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» спільно з Аспен Інститут Київ.

Розробка та впровадження Плану реагування, який визначить механізми виявлення та реагування на кібератаки загальнонаціонального масштабу, а також заходи з подальшого відновлення, є одним із завдань, визначених Стратегією кібербезпеки України.

2022-09-14 (1)1.jpeg

«Розробляючи План реагування, ми враховуємо всі актуальні загрози, зокрема, досвід оборони України у кібервійні з рф», - сказав керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО Сергій Прокопенко. З-поміж важливих питань, які потребують унормування у рамках Плану реагування, С. Прокопенко назвав взаємодію з кіберволонтерами, вдосконалення механізму обміну інформацією з іноземними партнерами з урахуванням вимог вітчизняного та міжнародного законодавства, визначення ролі кібервійськ у реагуванні на кіберкризи тощо.

У заході також взяли участь представники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Агентства з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США (CISA), ключових стейкхолдерів та міжнародні та українські експерти з кібербезпеки. Вони поділилися досвідом і найкращими практиками процесу створення плану реагування на кіберінциденти в Україні та провідних країнах світу.