Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату31.08.2022, 08:29

Синергія фізичного та кіберзахисту посилює стійкість об’єктів критичної інфраструктури

30 серпня ц.р. відбулося ХІV засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Синергія фізичного та кіберзахисту на об’єктах критичної інфраструктури».

Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США. До обговорення долучилися понад 300 представників об’єктів критичної інфраструктури, CISA, а також міжнародних організацій з США та країн-членів ЄС.

30_08_01.jpegУчасники Кластеру обговорили поточну ситуацію у галузі критичної інфраструктури та основні виклики й загрози, зважаючи на агресію рф в кіберпросторі.

«Захист критичної інфраструктури завжди був пріоритетним для національної системи кібербезпеки, та особливого значення набув під час повномасштабного військового вторгнення країни-терориста», - сказала керівник служби з питань інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук, відкриваючи засідання.

Н. Ткачук зазначила, що нині деякі об’єкти вітчизняної критичної інфраструктури захоплені ворогом, а разом з ними – й інформаційні системи, керівництво цих об’єктів змушують співпрацювати з російськими операторами та провайдерами телекомунікацій, підконтрольними спецслужбам рф.

За її словами, ці мережі використовуються для здійснення кібератак на інфраструктуру як в телеком-секторі, так і в енергетиці, і в комунальному господарстві не лише України, а й країн ЄС та НАТО. «Жодна країна світу не мала такого досвіду, який зараз, на жаль, переживає Україна. Тому я вдячна всім партнерам, які допомагають нам сьогодні протистояти кіберзагрозам з боку рф», – сказала керівник служби.

30_08.jpegКерівник служби з питань безпеки критичної інфраструктури Апарату РНБО України Ірина Тимошенко зазначила, що рф посилила атаки на об’єкти критичної інфраструктури України, особливо в енергетичному секторі, зокрема на атомні електростанції. «Ми вже пережили захоплення агресором Чорнобильської атомної електростанції. Зараз захоплена Запорізька АЕС, посилюються її обстріли, - зазначила І. Тимошенко. - Це може призвести не лише до людських втрат, а й до екологічних та техногенних катастроф, які завдадуть шкоди як Україні, так і нашим країнам-партнерам. Тому фізичний, як і кіберзахист, таких об’єктів потребує особливої уваги».

Перший секретар Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні Олег Вербовський наголосив на важливості регулярного інформування міжнародної спільноти про реальну ситуацію на ЗАЕС. За його словами, потрібно аргументовано пояснювати, що саме з точки зору ядерної безпеки означають дії росії, прогнозувати, що може статися, якщо станція залишатиметься під контролем окупанта.

За підсумками засідання напрацьовано пропозиції, спрямовані на покращення співпраці між донорською спільнотою та органами державної влади України.