Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату26.08.2022, 16:11

Керівник Апарату РНБО України А. Зюзь презентував представникам КМЄС в Україні інформаційно-аналітичну систему «СОТА»

Керівник Апарату Ради національної безпеки і оборони України Андрій Зюзь презентував представникам Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні інформаційно-аналітичну систему «СОТА» (ІАС «СОТА»).

«ІАС «СОТА» - система управління ризиками у сферах національної безпеки і оборони. Ми отримуємо велику кількість інформації від органів влади, і, синтезуючи ці дані, на основі аналітичних звітів, які генерує «СОТА», забезпечуємо інформування вищого керівництва держави», - зауважив А. Зюзь.

3_1.5.1.jpgПід час зустрічі також йшлося про необхідність посилення інформаційно-аналітичної діяльності Апарату РНБО в умовах воєнного часу, зокрема, запровадження мобільної компоненти для гарантованого доступу до інформаційних ресурсів та інформаційних систем, функціонування яких забезпечується Апаратом Ради в мирний час і в умовах війни.

У цьому контексті представникам КМЄС було презентовано перспективну мобільну схему розгортання та функціонування аналітичної системи Головного ситуаційного центру та Апарату РНБО України.

Запропонований варіант розміщення устаткування практично унеможливлює втрату інформації та обладнання і значно спрощує процедуру обміну даними з обмеженим доступом між ситуаційними центрами органів сектору безпеки і оборони та ГСЦ України.8_1.9.2.jpg

Наявність мобільних телекомунікаційних вузлів дає можливість оперативного, протягом не більше 30 хвилин, розгортання пункту управління Апарату РНБО України, підключення необхідної кількості робочих місць працівників до всіх систем Апарату та забезпечення належного технічного захисту інформації.

КМЄС було запропоновано долучитися до реалізації і впровадження цієї мобільної компоненти роботи Апарату РНБО в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій.

Довідково: Сучасна інформаційно-аналітична система Головного ситуаційного центру країни «СОТА» (ІАС «СОТА») розроблена та введена в експлуатацію Апаратом РНБО України. Вона працює з Big Data, забезпечує зберігання, поєднання та аналіз даних з різних джерел задля підвищення якості управлінських рішень та ефективного моніторингу стану національної безпеки по 20 основних напрямах з метою ефективної координації діяльності державних органів.

У червні ц.р. Секретар РНБО України Олексій Данілов провів зустріч з делегацією КМЄС на чолі з її головою Антті Хартікайненом, під час якої було обговорено широке коло питань співробітництва між Україною та ЄС у рамках діяльності діяльності КМЄС, зокрема у частині співпраці у сфері кібербезпеки, прикордонної взаємодії між Україною та державами-членами ЄС, та розслідування військових злочинів, вчинених рф на території нашої держави.