Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.07.2022, 17:45

Відбулося ХІІІ засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Кібербезпека на місцевому рівні: регіональні виклики та захист кордонів»

28 липня 2022 року відбулося ХІІІ засідання Національного кластера кібербезпеки на тему «Кібербезпека на місцевому рівні: регіональні виклики та захист кордонів», організоване Національним координаційним центром кібербезпеки спільно з Фондом цивільних досліджень та розвитку США за підтримки Державного департаменту США.

Захід вперше проводився у м. Ужгород, та у режимі онлайн та офлайн зібрав понад 270 представників державного, приватного секторів, наукової спільноти з усієї України та представників міжнародних організацій з США, країн-членів ЄС, НАТО тощо.

Відкриваючи засідання, заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк підкреслив, що в умовах військової агресії з боку рф питання забезпечення кібербезпеки на регіональному рівні набуло ще більшої актуальності, оскільки кожен її елемент є одночасно «захисним щитом» для країни та «мішенню» для ворога.

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита зазначив, що перед прикордонними територіями постав ряд додаткових викликів, зокрема, в сфері кібербезпеки, та звернув увагу на регіональні особливості Закарпатської області, які сприяють розвитку ІТ-спільноти та державно-приватної взаємодії.

Заступник Міністра оборони України Олег Гайдук анонсував проведення Оборонного хакатону, який організовується Міністерством оборони у співпраці з Генеральним штабом ЗСУ та НКЦК, за підтримки, зокрема, партнерів з США.

klast_28_07_01.jpgКерівник управління забезпечення діяльності НКЦК Сергій Прокопенко наголосив, що з початком широкомасштабної агресії рф змінився ландшафт кіберзагроз, що було спричинено переміщенням громадян, релокацією організацій і установ та необхідністю переміщення інформаційних ресурсів у більш безпечні локації. Внаслідок цього фокус кібератак суттєво змістився з Києва на обласні та місцеві органи влади та об’єкти інфраструктури.

Керівник з операційної діяльності CRDF Global Михайло Верич зазначив, що рішення щодо проведення Першого регіонального кластеру було ухвалено спільно з НКЦК задля того, щоб підкреслити важливість кожної області як гравця національної системи кібербезпеки, та залучити основних суб’єктів із забезпечення кібербезпеки.

Учасники Кластеру обговорили поточну ситуацію у сфері кібербезпеки в регіонах та на кордонах України, основні виклики й загрози з урахуванням агресії рф в кіберпросторі, запропонували ряд ініціатив і проєктів, направлених на підвищення рівня кібербезпеки України та посилення взаємодії між державою, академічною спільнотою, приватним сектором.