Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату21.07.2022, 18:48

О. Данілов: Кожна одиниця зброї, яку надають Україні партнери, перебуває під пильним контролем

Усе озброєння, яке перетинає український кордон, перебуває під пильним контролем держави та наших партнерів.

Про це заявив Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов під час презентації у четвер модулю інформаційно-аналітичної системи «СОТА» щодо моніторингу постачання Україні озброєння від країн-партнерів, який був уведений в дію 24 лютого ц.р.

Цей модуль, який складається з трьох контурів – загальнодоступна інформація, інформація для службового користування та таємна інформація, реалізовано Апаратом РНБО України у співпраці з Міністерством оборони України.

Модуль дозволяє контролювати нові поставки озброєння за статусами (наприклад, готово до відвантаження, у дорозі чи отримано ЗСУ) та країнами-надавачами, аналізувати поставки зброї в часовому розрізі, за періодами взяття на озброєння, країнами-надавачами, відповідністю стандартам НАТО, віднесенням до радянських зразків озброєння тощо.

21_07.jpgСекретар РНБО зазначив, що нині рф проводить потужну інформаційну кампанію з дискредитації нашої держави щодо нібито продажу Україною зброї третім країнам, аби, з-поміж іншого, зірвати її постачання. За його словами, до системи «СОТА» має доступ вище військово-політичне керівництво, і завдяки цій системі «ми знаємо, що жодна куля з поставок нікуди не зникла». Кожна одиниця озброєння контрольована, підкреслив він.

Міністр оборони України Олексій Резніков, який взяв участь у заході, повідомив, що постачання озброєнь контролюється трьома системами, зокрема «СОТА» та натівською системою обліку і контролю логістики LOGFAS, яку Україна отримала у 2019 році. За словами Міністра, у вітчизняних військових ВИШах вчать використовувати цю систему, і нещодавно він звернувся до НАТО з проханням надати більше ліцензій та терміналів. «Наша мрія – довести її до рівня батальйону», - сказав О.Резніков.

Він сказав, що нині українські фахівці разом із фахівцями Пентагону доопрацьовують ще одну систему контролю, яку невдовзі буде задіяно у повному обсязі.

Секретар РНБО України і Міністр оборони України також заявили, що рф не вдасться зірвати поставки озброєння до нашої держави.

Новий модуль передбачає можливість розрахунку постачань боєприпасів до одиниць озброєння, моніторингу виконання планів поставок, розподілу отриманого озброєння.

Модуль інтегрований з порталом системи «СОТА» щодо відслідковування ситуації на лінії бойових дій, моніторингу розміщення сил ворога, ракетних ударів по території України, обстрілів населених пунктів, географічної прив’язки повідомлень, що стосуються воєнних дій, надзвичайних ситуацій та резонансних заяв, у медіапросторі.

Участь у заході також взяла заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр.

Довідково: Сучасна інформаційно-аналітична система Головного ситуаційного центру країни «СОТА» (ІАС «СОТА»), розроблена та введена в експлуатацію Апаратом РНБО України, працює з Big Data, забезпечує зберігання, поєднання та аналіз даних з різних джерел задля підвищення достовірності, ефективного моніторингу стану національної безпеки по 20 основних напрямах з метою ефективної координації діяльності державних органів.

З-поміж цих напрямів – соціальна, внутрішньо- та зовнішньополітична безпека, події у зоні проведення ООС, поширення захворюваності на коронавірусну інфекцію COVID-19 у світі та в Україні, просторова та функціональна трансформація, самоврядування у контексті децентралізації, місцеві бюджети та спроможність громад, надрокористування, економічна безпека, фінансові ринки, загрози на внутрішніх та зовнішніх ринках тощо.

Уся інформація, яка збирається із зовнішніх джерел і обробляється у системі, синхронізована з геопросторовими даними.

ІАС «СОТА» є складною багатошаровою інформаційно-аналітичною системою найвищого рівня захисту інформації, має гнучку, відкриту архітектуру, що дозволяє створювати нові функціональні модулі відповідно до завдань, які виникають при реалізації державної політики в сфері національної безпеки.

Система має три контури обробки інформації: загальнодоступний, для службового користування та таємний. Безпеку обробки даних у ІАС «СОТА» підтверджено Атестатом відповідності на комплексну систему захисту інформації, виданим за результатами державної експертизи.

Програмні аналітичні модулі ІАС «СОТА» дозволяють забезпечити неупереджений об’єктивний контент-аналіз даних та синхронізацію даних із різних джерел. Це інструмент аналізу та управління ризиками у сфері національної безпеки і оборони України.