Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату21.02.2022, 15:11

Р. Хомчак: Для формування Сил ТрО ЗСУ у бюджеті на 2022 рік передбачено майже 3,1 млрд грн

Для формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України Державним бюджетом України і Планом утримання та розвитку Збройних Сил України на 2022 рік передбачено майже 3,1 млрд грн.

forum_homchak_1.jpgПро це заявив Перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, генерал-полковник Руслан Хомчак під час виступу на Національному форумі «Безпечні та спроможні громади майбутнього».

Р. Хомчак окреслив основні положення Закону України «Про основи національного спротиву», який введено в дію з 1 січня поточного року, наголосивши, що реалізація вимог цього Закону забезпечить зміцнення обороноздатності держави, надання обороні України всеохоплюючого характеру, сприятиме забезпеченню готовності громадян до національного спротиву.

Перший заступник Секретаря РНБО України повідомив, що Кабінет Міністрів України вже ухвалив 15 постанов, які унормовують окремі положення Закону щодо створення та функціонування системи територіальної оборони, організації руху опору та підготовки громадян до національного спротиву.

Р. Хомчак повідомив, що у грудні 2021 року та січні 2022 року Секретар РНБО України О. Данілов провів кілька нарад з керівниками центральних органів виконавчої влади та суб’єктів сектору безпеки і оборони з метою формування цілісного бачення та єдиного підходу до шляхів реалізації вимог Закону.

За його словами, виявлено ряд проблемних питань, які потребують негайного реагування на різних рівнях, з-поміж яких ситуація, що склалася з виділенням фондів, необхідних для розміщення органів управління, бригад та батальйонів Сил ТрО ЗСУ; недостатній рівень забезпеченості підрозділів ТрО засобами зв’язку, засобами індивідуального захисту, автомобільною технікою тощо.

Необхідно також вирішити питання щодо збільшення термінів граничного віку перебування на військовій службі військовослужбовцям військових частин ТрО, зазначив Р. Хомчак.

Крім того, зазначив Перший заступник Секретаря РНБО України, з огляду на безпекову ситуацію навколо нашої держави, потребують корегування терміни формування та набуття спроможностей Силами ТрО, проведення заходів кризового планування.

Також, наголосив він, необхідно прискорити підготовку громадян України до національного спротиву, вжити заходів до покращення взаємодії керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування зі Збройними Силами України з питань підготовки та організації ТрО.

«Під час виїзного засідання Ради національної безпеки і оборони України 11 лютого 2022 року у місті Харкові було розглянуто питання про стан виконання закону про основи національного спротиву, - сказав Р.Хомчак. - За результатами засідання визначено та доведено до керівників центральних органів виконавчої влади, місцевої влади завдання та строки розв’язання зазначених вище проблем».

У рамках сесії, присвяченої обговоренню питання щодо безпеки громад у частині розбудови системи національного спротиву, взяли участь представники керівного складу центральних органів виконавчої влади та суб’єктів сектору безпеки і оборони.

Як повідомлялося раніше, 21 лютого ц.р. Апарат Ради національної безпеки і оборони України та Асоціація малих міст України під патронатом Президента України проводять Національний форум «Безпечні та спроможні громади майбутнього».