Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату11.02.2022, 22:27

О. Данілов поінформував про результати засідання РНБО України

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні у м. Харків у п’ятницю під головуванням Президента України Володимира Зеленського розглянула питання щодо забезпечення національної безпеки від внутрішніх та зовнішніх загроз.

Як повідомив на брифінгу по завершенні засідання Секретар РНБО України Олексій Данілов, це питання розглядалося у режимі «таємно». Доповідали представники розвідувальної спільноти, військові, окрему доповідь представив Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

Також, за його словами, окремо розглядалося питання про ризики для морського судноплавства України у зв’язку з перекриттям РФ під приводом проведення військово-морських навчань районів Чорного та Азовського морів. Із доповідями виступили представники Служби зовнішньої розвідки України, Головного управління розвідки Міністерства оборони України та командувач Військово-морських Сил Збройних Сил України контр-адмірал Олексій Неїжпапа. «Ми чітко розуміємо, що відбувається біля наших кордонів», - сказав О. Данілов.

Секретар РНБО України повідомив, що в режимі «таємно» також розглядалося питання стосовно отримання Україною міжнародної військово-технічної та фінансової допомоги.

«Ми подивилися звіт, починаючи майже з 2014-го року, - хто, коли, які країни і яку допомогу нам надавали, - зазначив він. - Ви знаєте, що зараз в Україну майже кожного дня надходить допомога від наших партнерів. На сьогоднішній день ми прийняли 25 літаків з такою допомогою».

brif_11_02_2022-2.jpgО. Данілов повідомив, що члени Ради також заслухали інформацію Міністра оборони України Олексія Резнікова, Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, Голови Служби безпеки України Івана Баканова та голів обласних державних адміністрацій про стан виконання Закону України «Про основи національного спротиву» у частині формування загонів сил територіальної оборони.

За його словами, ухвалено протокольне рішення щодо необхідності вжиття Кабінетом Міністрів України, органами сектору безпеки і оборони, місцевою владою заходів до виконання цього Закону у повному обсязі у стислі терміни.

«Головнокомандувач Збройних Сил поставив завдання, що кількість членів територіальної оборони має сягати 2 мільйони громадян нашої країни, які готові будуть захищати Україну у разі необхідності», - наголосив О. Данілов.

РНБО України також затвердила Стратегію морської безпеки України. За словами Секретаря Ради, такий проєкт стратегічного документу у сфері морської безпеки, який планується затвердити Указом Глави держави, розроблений в Україні вперше.

РНБО також ухвалила рішення про направлення національного персоналу для участі України в місії НАТО у Республіці Ірак. «Ми відправимо туди невеликий контингент для виконання завдань, не пов’язаних з військовою компонентою», - сказав О. Данілов.

Крім того, на засіданні було розглянуто питання про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Доповідали Голова Національного банку України Кирило Шевченко та Голова Служби безпеки України Іван Баканов.

Зокрема у зв’язку з тим, що будівельна компанія «Лібертон Стар», яка вже знаходиться під санкціями України, змінила місце реєстрації з Одеси на Київ, щодо неї були застосовані санкції повторно.

Крім того, рішенням РНБО застосовані санкції терміном на п’ять років відносно компанії «Вітріна-ТВ», зареєстрованої в місті Москва. Це компанія, що постачає послуги для трансляції російських телеканалів, які заблоковані на території України.

Також санкції застосовані щодо ТОВ «Наша Прага» («Максі-ТВ»), ТОВ «Наш 24», ТОВ «Наш 365» (телеканал «Наш») та кіпрської компанії «Демосена Инвестментс ЛТД», що є власником усіх цих компаній.

Секретар РНБО України також повідомив, що за дорученням Президента засідання РНБО будуть відбуватися в різних областях України, зокрема щоб вирішувати питання, що хвилюють регіони безпосередньо на місцях.