Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.12.2021, 17:14

В Офісі Президента України презентовано систему моніторингу користування надрами

Секретар РНБО України Олексій Данілов у вівторок в Офісі Президента України презентував систему моніторингу користування надрами у рамках інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру країни «СОТА».

23 липня 2021 року Глава держави Володимир Зеленський своїм Указом № 306 увів у дію рішення РНБО України від 16 липня 2021 року «Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави».

З-поміж іншого, виконання цього рішення сприятиме покращенню процесу обміну даними між державними органами з метою моніторингу та контролю за користуванням надрами.cota_1412_2.jpeg

Оскільки моніторинг та контроль за користуванням надрами є питаннями національної безпеки, у рамках ІАС «СОТА» Апаратом РНБО України було створено систему моніторингу користування надрами.

Основою системи є ГІС-портал, де представлена та автоматизовано оновлюється інформація про спецдозволи на користування надрами, кінцевих бенефіціарних власників та засновників компаній, які є власниками спецдозволів, умови видачі та історію зміни статусів, територію, де розташовані надра, видобуток за останній рік та за весь час дії дозволу, родовища корисних копалин, свердловини нафти та газу, нараховану рентну плату на спецдозвіл і сплату ренти в контексті власників дозволів та громад тощо.

Відповідні інтегровані дані надані Державною службою геології та надр, Державною податковою службою та Міністерством юстиції України, оновлюються в автоматизованому режимі.

Відповідно до Конституції України надра є об’єктами права власності Українського народу. Станом на 14 грудня 2021 року в Україні діє 3070 спеціальних дозволів на користування надрами, 581 з яких з участю держави. Ці дозволи знаходяться на території 1046 громад, їх власниками є 2061 юридична особа та 64 фізичні особи-підприємці. У 2020 році їх власники сплатили 51,4 млрд грн рентної плати (включно з користуванням водними ресурсами).

Як повідомлялося раніше, Апаратом РНБО України розроблена та введена в експлуатацію сучасна інформаційно-аналітична система Головного ситуаційного центру країни «СОТА».

 

Моніторинг користування надрами України