Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату10.12.2021, 14:52

Фахівці Апарату РНБО України взяли участь у вебінарі з захисту критичної інфраструктури

У рамках співпраці між Апаратом Ради національної безпеки і оборони України і Фондом цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global) (за підтримки Державного Департаменту США) проведено інтерактивний вебінар на тему «Потреби та виклики становлення системи захисту критичної інфраструктури в Україні».

Участь у вебінарі взяли близько 170 представників українських та закордонних державних органів, приватного сектору, неурядових інституцій, донорських організацій, іноземних партнерів.

ki-webinar (3).jpgУкраїнська сторона представила бачення обраної моделі формування системи захисту критичної інфраструктури (ЗКІ) в Україні з урахуванням ухвалення Верховною Радою України Закону України «Про критичну інфраструктуру».  Відбулося обговорення поточного стану та перспектив повноцінного запуску цієї системи в Україні.

Крім того, було презентовано бачення концепції розвитку системи підготовки фахівців із ЗКІ, розробки нових навчальних програм для університетів, онлайн-курсів, розробки/адаптації програм з оцінки ризиків, необхідності визначення та розвитку реєстрів критичної інфраструктури тощо.

Українські фахівці також присвятили увагу питанню підтримки міжнародними партнерами зусиль України у розбудові системи ЗКІ з метою посилення національних спроможностей держави у цій сфері.

Серед експертів-спікерів, які представили українську сторону – керівник служби з питань захисту критичної інфраструктури Апарату РНБО України Ірина Тимошенко, завідувач відділу критичної інфраструктури, енергетичної та екологічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Суходоля, заступник директора Департаменту формування та реалізації державної політики у сфері кіберзахисту Адміністрації Державної служби спеціального та захисту інформації України зв’язку Олександр Бакалинський.

ki-webinar (2).jpgДо проведення інтерактивного вебінару було залучено провідних міжнародних фахівців з кібербезпеки, зокрема виконавчого директора Nauset National Security Group (NNSG) LLC Рональда Беарса та старшого керівника стратегічних проектів компанії F24 AG, доктора Алессандро Лазарі. Модератором заходу виступив віце-президент зі стратегії, інновацій та оцінки в CRDF Global Том Каллахан.

Міжнародні експерти ознайомили українських учасників з передовими європейськими та американськими течіями у сфері захисту критичної інфраструктури, міжнародно визнаними передовими практиками та стандартами, які можуть бути прийняті в Україні. Крім того, вони наголосили на важливості створення механізму державно-приватного партнерства для ЗКІ, а також розповіли про ряд освітніх та навчальних курсів Департаменту внутрішньої безпеки США (FEMA, CISA і FLETC), Університету Джорджа Мейсона, навчання щодо ЗКІ від урядових, академічних та неурядових організацій в ЄС, і порушили питання адаптації такого досвіду для використання в Україні.