Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату21.11.2021, 16:00

Секретар РНБО України О. Данілов зустрівся з делегацією Сенату США

Українська делегація на чолі з Секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим, яка бере участь у роботі Halifax International Security Forum, зустрілася із Членом Комітету із закордонних відносин і Головою Підкомітету з європейської та регіональної безпекової співпраці Джін Шахін.

Участь у зустрічі також взяли Співголова Комітету із закордонних відносин Сенату США Джим Ріш, член Комітету із закордонних відносин та Комітету з питань збройних сил Сенату США Тім Кейн, член Комітету із закордонних відносин і Комітету з асигнувань Сенату США Кріс Кунс, член Комітету з питань збройних сил Сенату США Джоні Ернст та співголова Гельсінської комісії США Роджер Уікер.

Сторони обговорили поточну безпекову ситуацію в Україні та світі, особливу увагу приділивши питанню накопичення військ РФ на українському кордоні.

За словами Секретаря РНБО України, «стягуючи війська до українського кордону, Росія намагається максимально загострити безпекову ситуацію в регіоні для підняття ставок за столом майбутніх переговорів».

На думку О. Данілова, нещодавні дії Росії, зокрема, публікація Міністром закордонних справ РФ чутливих дипломатичних документів у ЗМІ, випробування новітніх систем протиракетної оборони на власних супутниках «говорять про те, що жодних правил для них вже не існує».

Однак, запевнив Секретар РНБО України, наша країна не допустить повторення ситуації 2014 року та зможе дати адекватну відповідь агресору.

Senat_2.jpgПри цьому, наголосив він, російське керівництво «розуміє лише мову сили», тому для України важливою є підтримка справжніх партнерів, серед яких насамперед США, Канада та Великобританія.

Секретар РНБО України висловив подяку американські стороні за надану допомогу, зокрема, у військовій сфері. Водночас, за його словами, «справжню підтримку і допомогу не завжди можна виміряти грошима». «Спільні військові навчання та робота іноземних військових інструкторів в Україні на додаток до постачання зброї і протидії в інформаційному просторі дозволяють отримати кумулятивний ефект», - додав він.

Заступник Керівника Офісу Президента Роман Машовець зазначив, що військове обладнання і зброя відіграють важливу роль на тактичному рівні. Водночас, на його думку, санкції США проти близького оточення В. Путіна та пов’язаних компаній, протидія РФ в інформаційному та кібер- просторі є не менш важливими.

Окремо сторони торкнулися питання запуску газопроводу «Північний потік-2». Секретар РНБО України вкотре наголосив, що «Північний потік-2» не є економічним проектом, - «це енергетична зброя РФ проти України та всієї Європи».

Своєю чергою, американська сторона запевнила у незмінності двопартійної підтримки України на її шляху до відновлення територіальної цілісності та суверенітету над тимчасово окупованими територіями, та висловила готовність надалі надавати Україні необхідну допомогу для протидії російській гібридній агресії.

Від української сторони участь у зустрічі також взяли заступник Міністра оборони Анатолій Петренко, Тимчасовий повірений у справах України в Канаді Андрій Буквич, аташе з питань оборони, полковник Віктор Сіромаха.