Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату14.11.2021, 16:34

О. Данілов: Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні

За дорученням Президента України Володимира Зеленського Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов провів у м. Луцьк нараду з керівниками міністерств і відомств, правоохоронних органів і військових формувань, головами Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської та Чернігівської обласних державних адміністрацій щодо додаткових заходів із забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону.

Під час наради О. Данілов наголосив, що додаткові заходи із забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону були визначені за результатами засідання РНБО України 10 листопада 2021 року.

2.jpg«Восьмий рік триває військова агресія з боку РФ, і те, що зараз відбувається на польсько-білоруському кордоні, не можна назвати гуманітарною кризою, - це чергова спецоперація РФ, яка проводиться з метою розхитування ситуації в Європі та на нашому кордоні», - сказав він.

За його словами, за даними розвідувальних органів, сьогодні на території Білорусі знаходиться «вже близько 16 тисяч осіб - так званих біженців». «Ця ситуація може торкнутися нас безпосередньо, тому маємо вжити усіх необхідних заходів реагування», - зазначив О. Данілов.

У своїй доповіді щодо стану виконання визначених на засіданні РНБО України завдань Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський зазначив, що здійснюється концентрація зусиль для протидії цій загрозі. Зокрема задіяні всі структури МВС, відбувається взаємодія із ЗСУ, силами територіальної оборони, громадськими об’єднаннями. За словами Д. Монастирського, ключовим завданням сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування у разі загострення ситуації та можливих провокацій.

Голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко, Голова Державної міграційної служби Наталія Науменко та в.о. Голови ДСНС України Сергій Крук поінформували учасників наради про додаткові заходи, що здійснюються їх відомствами для забезпечення національних інтересів у сфері захисту державного кордону.

6.jpgПід час наради Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкій висловив переконання, що здійснюється «гібридна операція Союзної держави, що має характер міграційної атаки, де мігранти є одночасно і зброєю, і жертвою». Пан Посол поінформував присутніх про етапи та динаміку цієї спецоперації та заходи реагування польської сторони.

Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас висловив подяку Україні за те, що вона була однією з перших країн, які допомогли Литві з початку міграційної кризи.

Секретар РНБО України наголосив, що Україна готується до різних сценаріїв розвитку ситуації на польсько-білоруському кордоні. Він також висловив переконання щодо необхідності створення міжвідомчої робочої групи із залученням усіх силових структур, органів місцевого самоврядування для цілодобового моніторингу ситуації на кордоні та оперативного реагування. «Маємо діяти абсолютно скоординовано, спокійно та виважено, і сповідувати державницьку позицію», - наголосив він.

7.jpgУчасть у нараді також взяли Голова Служби безпеки України Іван Баканов, Командувач Національної гвардії України Микола Балан, начальник ГУР МО Кирило Буданов, Командувач ССО ЗСУ Григорій Галаган, Перший заступник Секретаря РНБО України Руслан Демченко, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, Голова Національної поліції України Ігор Клименко, Міністр оборони України Олексій Резніков, заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, Голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, заступник Керівника Офісу Президента України Роман Машовець, голова Волинської обласної ради Григорій Непопад, заступник Міністра закордонних справ України Микола Точицький, начальник Департаменту контррозвідки СБУ Олександр Руснак, голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко, голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, голова Київської ОДА Василь Володін, голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус, представники територіальних підрозділів державних органів, фахівці Апарату РНБО України.