Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату12.11.2021, 10:51

О. Данілов: Україна стовідсотково вистоїть і переможе у гібридній війні з РФ

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов зустрівся з керівним складом, науковими та науково-педагогічними працівниками, слухачами оперативно-стратегічного рівня Національного університету оборони України імені Івана Черняховського.

У своєму виступі О. Данілов проаналізував актуальні питання національної безпеки та оборони держави і відповів на запитання.

16.jpgО. Данілов наголосив, що реалізація безпекової політики неможлива без урахування викликів, які постали перед світовою спільнотою. «Сьогодні світ дуже турбулентний, хиткий, і у найближчі 2-5 років у ньому будуть відбуватися кардинальні зміни», - зазначив він. Серед ключових чинників, що визначатимуть ситуацію в світі, він назвав питання кліматичних змін, забезпечення водними ресурсами, продовольчу кризу та загрози біологічного характеру.

Говорячи про внутрішню безпекову ситуацію в Україні, Секретар РНБО наголосив, що системні проблеми, які розв’язує сьогодні наша держава, виникли після відновлення незалежності внаслідок «фундаментальних стратегічних помилок, наслідки яких ми сьогодні відчуваємо». «Свого часу ми чомусь вважали, що РФ є дружньою, система захисту нашого східного кордону не відповідала тим загрозам, які необхідно було прогнозувати, - сказав він.

За словами О. Данілова, у найближчі місяці держава-агресор може активізувати дії, спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. «Ми стовідсотково вистоїмо. Це наша земля, ми своє нікому не віддамо», - наголосив він, додавши, що йдеться не лише про бойові дії на Сході, але й про «енергетичну війну, потужне кіберпротистояння, економічний тероризм тощо».

У цьому контексті, на переконання Секретаря РНБО України, необхідною є активізація співпраці з партнерами України, серед яких насамперед Великобританія та США.

14.jpgТоркаючись питання загострення ситуації на білорусько-польському кордоні, О. Данілов заявив, що Україна готова до посилення охорони свого кордону. «На засіданні РНБО України, яке відбулось 10 листопада, всі відповідні відомства отримали завдання, 11 листопада на Волинь відправилися Міністр внутрішніх справ та Голова Державної прикордонної служби України - зазначив він. - У разі збільшення кількості так званих біженців, подальшого накопичення їх на кордоні, усі необхідні дії будуть відпрацьовані».

О. Данілов також висловив готовність поглиблювати співпрацю з Національним університетом оборони України ім. І. Черняховського, зокрема, в частині розбудови системи ситуаційних центрів. «Є домовленість, що ми надамо Університету доступ до наших ресурсів, адже сьогодні без володіння інформацією, великими даними, неможливо здійснювати якісний аналіз», - сказав він.

Секретар РНБО України вручив відомчі відзнаки. Зокрема за особистий внесок у справу гарантування національної безпеки і оборони України, зразкове виконання службових обов’язків та професіоналізм нагрудним знаком «Захиснику України» нагороджено генерал-лейтенанта у відставці Романа Факадея. Медаллю «Відзнака Ради національної безпеки і оборони України» ІІІ ступеня нагороджено полковника Івана Козинця.