Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату02.11.2021, 17:24

С. Демедюк взяв участь у четвертому міжнародному форумі «Кібербезпека. Захистимо бізнес – захистимо державу»

tpp (3).JPGЗаступник Cекретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк взяв участь у четвертому міжнародному форумі «Кібербезпека. Захистимо бізнес – захистимо державу».

Форум, що проводиться Торгово-промисловою палатою України у партнерстві з Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України, присвячений обговоренню поточного стану сфери кібербезпеки держави, ефективних механізмів протидії кіберзагрозам, напрацюванню кроків зі створення безпечного кіберпростору.

Відкриваючи форум, С. Демедюк зазначив, що у кіберпросторі «відсутні вакцини, але існують засоби, які убезпечують державу та бізнес від комп’ютерних вірусів, що їх розповсюджують спецслужби країни агресора, злочинці та їх спільники».

За словами Заступника Секретаря РНБО України, основною ціллю кібератак є приватний сектор, де відточуються інструменти нападу і «за вже готовими алгоритмами у подальшому атакуються й державні органи». Тому, на думку С. Демедюка, стале функціонування критичної інфраструктури залежить від ефективного державно-приватного партнерства та налагодженої взаємодії всіх стейкхолдерів.

tpp (1).JPG«Ми плануємо запустити спільний майданчик для обміну інформацією, тож важливо при виявленні кіберзагрози не залишати її у таємниці у своїй організації, а ділились технічними характеристиками, - сказав він. - Зараз також ведуться перемовини з американськими та європейськими компаніями-розробниками антивірусів, щоб залучити їх до висвітлення кіберінцидентів, виявлених власним програмним забезпеченням», - поділився напрацюваннями С. Демедюк, додавши, що приватний сектор «має бачити також кіберінциденти, зафіксовані правоохоронними та спеціальними органами, що захищають кіберпростір держави».

Під час пленарного засідання керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко виступив з доповіддю про стратегічні цілі та механізми імплементації Стратегії кібербезпеки України на наступні п’ять років.

«Гарантування кіберстійкості в умовах цифрової трансформації – це і є основне завдання, де держава спільно з бізнесом мають докласти максимум зусиль», - сказав він.

Учасники форуму в рамках чотирьох секцій оговорили питання кіберстійкості як основи безперервності бізнесу, побудови систем кіберзахисту в контексті вимог українського законодавства, управління ризиками в сучасній організації. Також учасники торкнулися тем сучасних безпекових технологій, стандартів захисту інформаційних систем, кібербезпеку в період COVID-19 та після.

tpp (2).JPGПід час форуму наголошувалося на тому, що державно-приватна взаємодія є важливою складовою забезпечення реалізації положень Стратегії кібербезпеки України «Безпечний кіберпростір – запорука успішного розвитку країни». При цьому, довіра між державою і компаніями не може бути вказівкою, вона будується на основі взаємодії через співпрацю, загальні стандарти, надання бізнесу й громадянам інформації, рекомендацій та інструментів, що необхідні для підвищення їх безпеки і захисту в епоху цифрових технологій.