Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату12.10.2021, 17:16

Кібервійська можуть стати нашою асиметричною відповіддю агресорові

Діяльність кібервійськ зможе стати асиметричною відповіддю України державі-агресору. Про це заявила керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Наталія Ткачук під час круглого столу на тему «Обговорення питань кібероборони держави та перспективи створення кібервійськ».

За словами Н. Ткачук, перед Міністерством оборони України сьогодні постала «дуже важлива і необхідна задача побудови кібервійськ». «Діяльність кібервійськ зможе стати нашою асиметричною відповіддю агресору», - зазначила керівник служби, додавши, що такі підрозділи мали бути створені на самому початку гібридної агресії Російської Федерації.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України виокремила ряд ключових моментів у питанні створення кібервійськ. За її словами, першочерговим є кадрове питання, зокрема, створення «кіберрезерву», до якого увійдуть «молоді хлопці та дівчата, які проходитимуть строкову службу і стануть пулом кадрів для всієї національної системи кібербезпеки». «У жодній країні немає такої кількості молодих ІТ-фахівців, які є одночасно патріотами», - додала вона.

Також, за словами Н. Ткачук, для забезпечення функціонування кібервійськ та проведення операцій в кіберпросторі необхідно створити правове поле. З цією метою при Апараті РНБО України створено робочу групу для напрацювання відповідних пропозицій.

Крім того, визначальним фактором побудови кібервійськ, на переконання Н.Ткачук, є міжвідомча взаємодія. «Приємно, що ініціатива зі створення кібервійськ була підтримана всіма суб’єктами забезпечення кібербезпеки та Офісом Президента України, разом ми зможемо якомога ефективніше її реалізувати», - сказала вона.

Tkachuk 12102021.jpgУчасники круглого столу обговорили сучасні тенденції еволюції кіберзагроз, досвід провідних країн світу зі створення кібервійськ. У цьому контексті відбулася дискусія щодо нової Стратегії кібербезпеки України, зокрема, в частині формування дієвої кібероборони, створення кібервійськ як нового роду військ, необхідності внесення відповідних змін до вітчизняного законодавства, розвитку організаційних структур та навчальної підготовки кадрів для кібервійськ.

Також було розглянуто питання підготовки Стратегічного оборонного бюлетеня України в частині набуття спроможностей сектором безпеки та оборони для ведення операцій в кіберпросторі як в окремому домені збройного протиборства.

Участь у дискусії взяли представники Міністерства оборони України, Генштабу ЗСУ, Державного центру кіберзахисту Держспецзв’язку України, Національного інституту стратегічних досліджень, Державного університету телекомунікацій, Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, Житомирського військового інституту імені С.П.Корольова, Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, представники експертного середовища, профільних громадських організацій та підприємств ОПК.