Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату05.10.2021, 14:01

В Офісі Президента України презентували сучасну інформаційно-аналітичну систему «СОТА»

В Офісі Президента України презентували сучасну інформаційно-аналітичну систему «СОТА» (ІАС "СОТА").

«Система «СОТА» - дієвий інструмент, яким користується вище керівництво держави при прийнятті управлінських рішень, - сказав Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. – Закрита частина стосується лише військової складової, а по кожній іншій сфері нашої життєдіяльності маємо чітку і зрозумілу ситуацію».

SOTA 05_10_2021-1.jpegПри цьому, за словами О. Данілова, оперативну, актуальну та достовірну інформацію з відкритої частини системи «СОТА» щодо всіх ключових процесів та показників, які характеризують життя регіонів, може отримати будь-який користувач.

Секретар РНБО України презентував, зокрема, модуль інформаційно-аналітичної системи Головного ситуаційного центру країни «СОТА» - ГІС-портал «Система охорони здоров’я».

За його словами, медичний компонент системи «СОТА» містить консолідовану інформацію в розрізі областей, громад та окремих медичних закладів щодо:

суб’єктів медичної та фармацевтичної систем в Україні з детальною інформацією про заклад;

кількості та відсотку зайнятих ліжок, виділених під COVID-19, включно з кількістю пацієнтів, підключених до кисню;

загального ліжкового фонду в медичних закладах, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19, та його частки, яка виділена для пацієнтів з коронавірусною хворобою та підозрою на неї;

щоденної кількості госпіталізованих та виписаних пацієнтів;

кількості пацієнтів, підключених до апаратів штучної вентиляції легенів та екстракорпоральної мембранної оксигенації;

інфраструктури імунізації населення: мобільних бригад, пунктів щеплення, складів для зберігання вакцин;

поставок вакцин та їх розподілу на регіональному та місцевому рівнях;

динаміки проведення щеплень, а саме кількості вакцинованих осіб по областях України в розрізі віку, статі, цільової групи та типу медичних закладів, працівників яких було вакциновано.SOTA 05_10-2021.jpeg

О. Данілов підкреслив, що ІАС «СОТА» забезпечує цілодобове спостереження за окремими індикаторами стану національної безпеки України, зокрема, ситуацією з поширенням COVID-19, оскільки верифіковані дані оновлюються у режимі онлайн.

У цьому контексті він звернув увагу на зростання кількості нових випадків коронавірусної хвороби у всіх регіонах України, зокрема, внаслідок поширення варіанту «Дельта».

О. Данілов зазначив, що згідно з прогнозними розрахунками фахівців Апарату РНБО, пік захворюваності в Україні цьогоріч станеться наприкінці жовтня-початку листопада. «Кількість одномоментно зайнятих хворими на COVID-19 ліжок може становити 50-55 тисяч», - сказав він. При цьому Секретар РНБО України зауважив, що медична система набагато краще підготовлена до епідемії, ніж раніше – зокрема, кількість таких ліжок складає 80 тисяч.

Він звернув увагу на важливість суворого дотримання протиепідемічних заходів та інформаційної кампанії щодо необхідності вакцинації. «Йдеться про життя людей», - наголосив О. Данілов.

Секретар РНБО України зазначив, що має бути спільна робота, спільна відповідальність центральної і місцевої влади.

SOTA 05_10_2021-2.jpegУ презентації також взяли участь заступник Секретаря РНБО України Олексій Соловйов і Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

ГІС-портал «Система охорони здоров’я» доступний за посиланням https://health-security.rnbo.gov.ua/.

Як повідомлялося раніше, Апаратом РНБО України розроблена та введена в експлуатацію сучасна інформаційно-аналітична система Головного ситуаційного центру країни «СОТА».