Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату04.10.2021, 17:47

О. Соловйов: Забезпечення населення якісними та доступними лікарськими засобами є питанням національної безпеки

1 жовтня 2021 року під головуванням заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Соловйова в Апараті РНБО України відбулося засідання робочої групи з підготовки пропозицій щодо імплементації до національного законодавства положень Конвенції Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я.

Відкриваючи засідання, заступник Секретаря РНБО України підкреслив, що забезпечення населення якісними та доступними лікарськими засобами є питанням національної безпеки. «Трансформаційні процеси, пов’язані з європейською інтеграцією, розвиток ринку фармацевтичної промисловості, встановлення додаткових вимог до якості та безпечності лікарських засобів зумовлюють необхідність реалізації державної політики, спрямованої, зокрема, на впровадження сучасних методів запобігання фальсифікації медичної продукції, зокрема, лікарських засобів», - сказав він.

narada 01102021_2.jpgО. Соловйов акцентував на необхідності посилення координації дій органів державної влади у питаннях протидії обігу фальсифікованих лікарських засобів та необхідності створення механізмів міжвідомчої взаємодії на експертному рівні, адже лікарські засоби, які не можуть захистити або вилікувати пацієнтів, не лише призводять до фінансових витрат, а й безпосередньо загрожують здоров’ю та життю пацієнтів.

Учасники наради зазначили, що важливою проблемою залишається недосконалість правових інструментів притягнення до відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів, медичних виробів, ветеринарних препаратів, дієтичних добавок, а також проблема неконтрольованого обігу контрафактної медичної продукції.

За результатами засідання члени робочої групи мають підготувати спільні пропозиції щодо змін і доповнень до положень національного законодавства в частині встановлення відповідальності за підроблення медичної продукції та подібні злочини, а також стосовно можливостей реальної реалізації відповідних норм права.

У заході взяли участь народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування М. Радуцький, професор кафедри кримінального права та кримінально-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Н. Гуторова, голова Держлікслужби Р. Ісаєнко, в.о. генерального директора Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України І. Задворних, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Б. Кобаль, представники Служби безпеки України, МВС України, Національної поліції України, установ НАМН України та інші.