Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату29.09.2021, 11:45

С. Демедюк: Кібербезпека сьогодні – життєво важливий фактор існування енергетичної галузі

29-30 вересня ц.р. в м. Одеса триває виїзне дводенне засідання (у рамках конференції Energy CyberCon 2021) Робочої групи з питань розбудови кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури енергетичної галузі Міністерства енергетики України.

Відкриваючи засідання, заступник Секретаря РНБО України Сергій Демедюк зазначив, що кібербезпека сьогодні є життєво важливим фактором існування енергетичної галузі. «Сьогодні критично важливим є не лише запровадити новітні технології забезпечення енергоефективності, а й захистити енергетичну систему від загроз у кіберпросторі», - сказав він.

Заступник Секретаря РНБО України висловив переконання у необхідності посилення координації дій державних та приватних суб’єктів енергетичної галузі у питаннях забезпечення надійного кіберзахисту. «Маємо зважити на усі існуючі загрози і розробити схему спільної координації дій, методи реагування, застосовні як для державного, так і для приватного сектору», - наголосив він.

За словами С. Демедюка, Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО України готовий надавати Міністерству енергетики України свої потужності для впровадження на початковому етапі заходів із забезпечення кібербезпеки в енергетичному секторі.

«НКЦК готовий надавати свої можливості, засоби для координації, поки не буде запущено центр кіберзахисту при Міністерстві енергетики», - сказав він.

Учасники засідання планують обговорити і затвердити План заходів реалізації Концепції забезпечення кібербезпеки в енергетичному секторі України на 2022-2024 роки. Також буде презентовано кращі проєкти захисту енергетичного сектору від провідних виробників та постачальників рішень у сфері цифровізації та кібербезпеки.

Члени Робочої групи обміняються думками щодо місця секторальної кібербезпеки в організаційно-технічній моделі національної кібербезпеки, стандартів кібербезпеки в енергетичному секторі та законодавства в сфері критичної інфраструктури, обговорять відповідний міжнародний досвід.

У заході беруть участь народні депутати України, фахівці Апарату РНБО України, представники профільного міністерства, ПрАТ «НЕК «Укренерго».

Зокрема керівник управління забезпечення діяльності НКЦК профільної служби Апарату РНБО України Сергій Прокопенко презентує Стратегію кібербезпеки України (рішення РНБО України від 14 травня 2021 року «Про Стратегію кібербезпеки України» уведене  в дію Указом Президента України від 26 серпня 2021 року № 447).