Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату28.09.2021, 13:20

С. Демедюк: У питаннях кібербезпеки ми повинні розмовляти однією мовою

У питаннях кібербезпеки ми повинні розмовляти однією мовою, заявив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк під час круглого столу на тему: «Кібербезпека в Україні: організаційно-правові та технічні напрями розвитку», що відбувся сьогодні у Києві.

Захід організовано Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України та Національною академією Служби безпеки України.

kr stil.jpgС. Демедюк наголосив на необхідності визначення єдиної, зрозумілої для всіх термінології для обговорення організаційно-правових засад кібербезпеки. «Ми повинні розмовляти однією мовою, коли говоримо про кібербезпеку, - сказав він. - Необхідно, щоб кіберпростір був зрозумілим не лише для фахівців, а й для простого громадянина, який повсякденно його використовує».

Заступник Секретаря РНБО України висловив переконання, що такі заходи мають проходити не щорічно, а щоквартально, оскільки «кіберпростір постійно розвивається».

При цьому, підкреслив С. Демедюк, забезпечення кібербезпеки неможливе без взаємодії з приватним сектором та міжнародними партнерами. «Забезпечити кібербезпеку самотужки практично нереально. Класичні методи захисту та обміну інформацією вже не відповідають вимогам часу», - зазначив він, додавши, що пряма взаємодія є вирішальною, зокрема, для ефективного відбиття кібератак.

Учасники круглого столу обговорили питання щодо правового регулювання забезпечення кібербезпеки в Україні, захисту критичної інформаційної інфраструктури держави, ролі Служби безпеки України у національній системі забезпечення кібербезпеки, взаємодію, роль та межі компетенції основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки, використання спеціалізованих інформаційних систем та технологій у забезпеченні кібербезпеки, розслідування кібератак та кіберінцидентів: особливості, проблеми та шляхи їх вирішення.

kr stil_1.jpg

Відбувся обмін думками щодо розвитку державно-приватного партнерства у сфері кібербезпеки, ролі НКЦК у координації та контролі діяльності основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки, підготовки фахівців із захисту інформації та кібербезпеки, а також перспектив міжнародного співробітництва у сфері кібербезпеки.

У заході взяли участь, зокрема, ректор Національної академії Служби безпеки України, доктор юридичних наук, доцент Андрій Черняк, заступник керівника комітету Верховної Ради України з питань цифровізації Олександр Федієнко, керівник служби інформаційної та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук, науковці, представники міністерств і відомств, приватного сектору, іноземних посольств та міжнародних організацій - JICA Ukraine, USAID, CRDF Global.