Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату17.09.2021, 19:47

О. Данілов: Збільшення видатків на фінансування органів сектору безпеки і оборони – принципова позиція Президента України

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні у п’ятницю під головуванням Президента України Володимира Зеленського своїм рішенням ухвалила пропозиції до законопроєкту про Державний бюджет на 2022 рік по статтях, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України.

Про це повідомив Секретар РНБО України Олексій Данілов на брифінгу по завершенні засідання.

«Незважаючи на складну фінансову ситуацію, коли всі міністерства і відомства потребують додаткового фінансування, Президент України прийняв рішення про збільшення обсягу фінансування сектору безпеки і оборони порівняно з 2021 роком, - сказав він. – Якщо у 2021 році цей сектор фінансувався в обсязі 5,93% від ВВП, то у 2022 році цей показник буде збільшено і затверджено на рівні 5,95% від ВВП, що має становити 319,4 млрд гривень».

За словами Секретаря РНБО, це має забезпечити фінансування завдань, визначених рішеннями Ради національної безпеки і оборони України, щодо належного рівня соціального захисту військовослужбовців, зокрема, забезпечення їх житлом, програм розвитку ракетного озброєння та Військово-Морських Сил Збройних Сил України та інших завдань.

РНБО також запропонувала Президентові України розглянути питання про допуск на територію нашої держави для участі у багатонаціональному навчанні «Об’єднані зусилля – 2021» у рамках військового співробітництва збройних сил держав-партнерів – США, інших держав - членів НАТО та держав-учасниць програми «Партнерство заради миру».

Навчання розпочнуться на наступному тижні, додав О. Данілов.

О. Данілов повідомив, що РНБО запровадила санкційні обмеження у зв’язку з виборами до Державної Думи РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей і в Криму. «РФ не має права проводити вибори на цих територіях, - заявив він. – Тому всі учасники цього процесу – члени виборчих комісій, агітатори, кандидати в депутати, всі, хто є офіційними особами на цих виборах, будуть під санкціями нашої країни».

«Ми сьогодні відпрацювали перший список таких осіб», - сказав О.Данілов. Санкції запроваджено відносно 53 членів територіальних виборчих комісій, 33 кандидатів в депутати Державної Думи РФ.

Крім цього РНБО України запровадило санкції відносно 7 посадових осіб Федеральної служби безпеки РФ, причетних до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Секретар РНБО додав, що санкції будуть введені і щодо міжнародних спостерігачів, які братимуть участь «у цьому фарсі».

Крім того, на засіданні було заслухано інформацію про виконання протокольного рішення засідання РНБО від 16 липня 2021 року щодо напрацювання пропозицій стосовно впровадження системи моніторингу діяльності осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

«Фахівці Апарату РНБО розробили та ввели в експлуатацію у серпні 2021 року сучасну інформаційно-аналітичну систему «СОТА» Головного ситуаційного центру країни», - сказав О. Данілов. За словами Секретаря РНБО, ця унікальна система 3-го класу та найвищого рівня складнощів «має три контури обробки інформації: загальнодоступний, для службового користування та таємний, і вона повністю готова до роботи».

Таким чином, сказав він, в Апараті Ради створено всі необхідні умови для ведення реєстру та впровадження системи моніторингу діяльності олігархів після ухвалення парламентом поданого Президентом України Закону України про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Секретар РНБО України також повідомив, що під час засідання було розглянуто питання про виконання Указів Глави держави. За словами О.Данілова, наголошувалося на важливості підвищення виконавської дисципліни і неухильного виконання Указів Президента України та рішень РНБО.

За словами О. Данілова, Президент України доручив йому забезпечити контроль за підготовкою відповідальними виконавцями звітів щодо виконання Указів Глави держави для розгляду на наступних засіданнях.

Крім того, РНБО заслухала інформацію Міністра внутрішніх справ України про стан реалізації рішень РНБО України з питань застосування санкцій.