Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату10.09.2021, 14:46

С. Демедюк обговорив з делегацією Японії поглиблення українсько-японської співпраці у сфері кібербезпеки

Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Демедюк провів зустріч з делегацією Японії під головуванням заступника голови місії Японії при НАТО Хідетоші Огава. До складу делегації також увійшли заступник Голови Місії Посольства Японії в Україні Кадзуя Оцука та керівник політичного відділу Посольства Японії в Україні Дайсуке Мінаміно.

Зустріч відбулася в рамках поглиблення співпраці між кібербезпековими структурами двох країн.

Під час зустрічі керівник Управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко ознайомив японську сторону зі спроможностями Центру та розповів про його досягнення за останні роки.

За його словами, за ініціативою Президента України Володимира Зеленського потужності НКЦК були значно посилені. «Якщо раніше, з 2016 року, це був здебільшого політичний орган, то зараз Центр став ключовим майданчиком для практичної взаємодії основних суб’єктів забезпечення кібербезпеки та приватного сектору», - наголосив С. Прокопенко, додавши, що тут, зокрема, здійснюється цілодобовий моніторинг, обмін інформацією та оперативне реагування на кіберінциденти.

С. Демедюк підкреслив, що Центр також має потужні засоби для прогнозування ситуації у кіберпросторі, що сприяє ухваленню ефективних управлінських рішень. «За час війни з РФ ми навчилися виявляти тенденції ескалації агресії у кіберпросторі - наприклад, те, що російські кібератаки часто супроводжуються інформаційними та агентурними операціями», - сказав він.

За словами заступника Секретаря РНБО України, важливою складовою діяльності НКЦК є розвиток практичної співпраці з міжнародними партнерами, й Україна вдячна Японії за підтримку нашої держави у цьому напрямі.

С. Демедюк відзначив, що у березні ц.р. Секретар РНБО України О. Данілов провів телефонну консультацію з Генеральним директором Ради національної безпеки Японії Ш. Кітамурою, за результатами якої було підписано меморандум про співробітництво між Національним координаційним центром кібербезпеки при РНБО України і Національним центром готовності до інцидентів та стратегії кібербезпеки Японії.

У цьому контексті він висловив переконання у необхідності налагодження обміну інформацією про вразливості в кіберпросторі між Україною та Японією.

Також Заступник Секретаря РНБО України зазначив, що нещодавно Україна подала офіційну заявку на членство в Об’єднаному центрі передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE). С. Демедюк звернуся до японської сторони як члена CCDCOE з проханням щодо сприяння у розгляді даної заявки.

Окремо сторони торкнулися питання спільних з НАТО командно-штабних навчань «Непорушна стійкість» з протидії гібридним загрозам критичній інфраструктурі у Чорноморському регіоні, що проводитимуться Кабінетом Міністрів України у м. Одеса на наступному тижні.

Своєю чергою, Х. Огава відзначив досягнення України у розбудові системи кібербезпеки, та висловив готовність надалі поглиблювати практичне співробітництво між нашими країнами. Пан Огава також запевнив у готовності підтримувати Україну на міжнародних майданчиках.

Фотогалерея