Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату20.08.2021, 20:19

О. Данілов: РНБО розглянула питання розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України і ракетного озброєння до 2031 року

Рада національної безпеки і оборони України на засіданні 20 серпня ц.р. під головуванням Президента України Володимира Зеленського схвалила проєкт Стратегічного оборонного бюлетеня України, а також ухвалила ряд інших важливих рішень в оборонній сфері.

Про це повідомив на брифінгу за підсумками засідання Секретар РНБО України Олексій Данілов.

Зокрема на виконання рішення РНБО України від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України», уведеного в дію Указом Президента України від 14 вересня 2020 року № 392, розглянуто і схвалено Концепцію забезпечення національної системи стійкості. Цей фундаментальний документ, сказав О. Данілов, розроблявся понад рік.

Створення національної системи стійкості спрямоване на забезпечення здатності держави і суспільства своєчасно ідентифікувати загрози, виявляти вразливості та оцінювати ризики національній безпеці України.

Друге питання - Стратегічний оборонний бюлетень України, доповідав Міністр оборони України Андрій Таран, сказав Секретар РНБО України.

Метою розроблення Стратегічного оборонного бюлетеня є визначення основних напрямів реалізації воєнної політики України, стратегічних цілей розвитку сил оборони та очікуваних результатів їх досягнення з урахуванням актуальних воєнно-політичних загроз і викликів.

Третє питання, сказав О. Данілов, розглядалося в режимі «таємно» і стосувалося розвитку ракетного озброєння до 2031 року.

«Витрати на цю програму до 2031 року складатимуть понад 200 млрд грн, - сказав Секретар РНБО України - Наше завдання – забезпечити армію озброєнням власного виробництва, у нас є для цього всі можливості і фахівці».

Крім того, за словами О. Данілова, уряду і парламенту буде запропоновано розглянути питання щодо внесення змін до Державного бюджету у частині додаткового фінансування ракетної програми у сумі 3,3 млрд грн. вже у цьому році.

«Четверте питання також розглядалося у режимі «таємно» і стосувалося розвитку Військово-Морських Сил Збройних Сил України, - сказав він. - Ми маємо чітке розуміння, як до 2031 року розвиватиметься наш флот». «На придбання вкрай необхідних сьогодні Військово-Морським Силам технічних засобів ми просимо у Верховної Ради та Кабінету Міністрів ще додатково 960 млн грн. у цьому році», - додав Секретар РНБО.

РНБО України, повідомив О. Данілов, запровадила санкційні обмеження відносно ряду юридичних і фізичних осіб.

Серед них, за словами Секретаря РНБО України – судді, які у тимчасово окупованому Криму незаконно судять громадян України, представники розвідувальних та спеціальних служб РФ, засобів масової інформації, які зареєстровані на тимчасово окупованих українських територіях.

Також, сказав він, запроваджено санкції відносно, зокрема, народного депутата України Андрія Деркача і ще ряду осіб, щодо яких застосовано санкції з боку США; відносно Ігоря Гужви та афільованих з ним фізичних та юридичних осіб, які провадять протиправну діяльність на території України, та Анатолія Шарія і його медіагрупи.

«Крім того, додатково введено санкції відносно Пушиліна, який сьогодні реєструє медійні ресурси на території окупованих Донецької і Луганської областей», - зазначив Секретар РНБО, додавши, що також введено санкції щодо ресурсів, які створено на базі російських сайтів, відносно яких санкційні обмеження було запроваджено раніше.

На засіданні ухвалено протокольні рішення щодо необхідності відновлення контрольного пакету акцій держави у статутному капіталі АТ «Черкасигаз», який було в незаконний спосіб відчужено з державної власності.

«Черкасигаз» буде повернуто у державну власність» - наголосив Секретар РНБО.

Також було розглянуто питання щодо вжиття заходів до гарантування безпечного та безперебійного функціонування вітчизняної авіагалузі. Необхідність розгляду цього питання виникла через багатомільйонну заборгованість авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ) перед державними підприємствами, які забезпечують функціонування авіаційних перельотів.

За підсумками розгляду кричущої ситуації, що склалася навколо архітектурних пам’яток Києва та забудови столиці, РНБО України також ухвалила ряд протокольних доручень.

«Останнім часом наша столиця перетворюється з історичного поважного міста, в якому є спадщина ЮНЕСКО, на абсолютно неконтрольовану забудову», - наголосив О. Данілов і повідомив, що за підсумками обговорення цього питання РНБО України доручила столичній владі та місцевим адміністраціям провести аудит об’єктів, які підпадають під дію закону про охорону культурною спадщини.

Підготовлені за результатами аудиту документи розглядатимуться на найближчому засіданні РНБО, сказав він.