Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату25.05.2021, 17:19

Глава держави вніс на розгляд Верховної Раді України законопроєкт «Про основи національного спротиву», який опрацьовувала міжвідомча робоча група при РНБО України

25 травня 2021 року Президент України вніс на розгляд Верховної Раді України проєкт Закону України «Про основи національного спротиву» як невідкладний.

У розробці цього законопроєкту (реєстр. № 5557 від 25.05.2021 р.) взяли участь представники Офісу Президента України, міжвідомчої робочої групи з підготовки пропозицій щодо зміцнення обороноздатності держави (утвореної при Раді національної безпеки і оборони України), Генерального штабу Збройних Сил України, Командування Сухопутних військ Збройних Сил України, Командування Сил спеціальних операцій Збройних Сил України, представники експертного середовища.

Законопроєкт розроблено з урахуванням процесу стратегічного планування в секторі безпеки і оборони України, зокрема, з метою імплементації положення Стратегії воєнної безпеки України (затвердженої Указом Президента України від 25 березня 2021 року № 121) щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності України, де базовим компонентом визначено всеохоплюючу оборону та передбачено створення цілісної системи територіальної оборони.

У цьому ретельно опрацьованому комплексному законопроєкті оптимально поєднано розвиток системи територіальної оборони, організаційних засад забезпечення руху опору та підготовки населення до участі в русі національного спротиву. Цим документом запропоновано визначити цілі та основні засади державної політики, що гарантуватимуть суспільству і кожному громадянинові захист від загроз.

З огляду на ескалацією російської агресії, напружену ситуацію на сході і навколо кордонів України, цей законопроєкт є вкрай актуальним.