Ваш браузер є застарілим і не підтримує сучасні веб-стандарти, а так само становить потенційну загрозу вашої безпеки.
Будь ласка, встановіть сучасний браузер

Рада національної безпеки і оборони України

ГоловнаНовиниДіяльність Ради національної безпеки і оборони України та її Апарату24.03.2021, 13:34

О. Данілов: Функціонування держави на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей забезпечується у повному обсязі

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов взяв участь у дискусії «Вибори на Донбасі та право на місцеве самоврядування» в рамках Форуму Громадянської мережі ОПОРА «Виборча реформа: оцінка через призму цінностей, політичних прав, якості процедур» у середу в Києві.

Учасники обговорили питання щодо можливості проведення виборів на підконтрольних Україні територіях Донецької і Луганської областей, протидію загрозам та особливості розробки плану дій для організації виборів у 18 громадах, розташованих поряд з лінією розмежування.

Відкриваючи дискусію, Секретар РНБО України наголосив на необхідності насамперед чіткого визначення дефініцій і дотримання нормативно-правових документів. За його словами, терміну «Донбас» не існує в жодному нормативно-правовому документі нашої держави. «Жодного «Донбасу» не існує, це небезпечний наратив, який нам нав’язує Російська Федерація», - сказав він.

За словами О. Данілова, незважаючи на те, що місцеві вибори у 18 громадах Донецької і Луганської областей не відбулися, функціонування держави на цих територіях забезпечується повною мірою.

«Мова не про небажання держави проводити вибори, мова про те, що в нашій країні вже сім років йде війна, і це вимушений крок держави – реагувати на ситуацію, яку створила РФ, окупувавши частину територій Донецької і Луганської областей», - сказав О. Данілов, наголосивши, що на прифронтових територіях громадянам надаються у повному обсязі всі необхідні державні послуги.

За словами Секретаря РНБО України, найважливішими для держави є життя, здоров’я та безпека її громадян, як визначено у новій Стратегії національної безпеки України. «Життя людини є первинним процесом у будь-яких діях. Не треба маніпулювати, що когось позбавили права вибору. Це прифронтова територія, і крапка», - сказав він.

Секретар РНБО України наголосив на необхідності вдосконалення на законодавчому рівні процедури виборів у громадах, розташованих на прифронтових територіях.